Ny præst får hjemme i Aarhus

Til sommer får grønlænderne i Danmark en præst mere, der med base i Århus Stift skal betjene de grønlændere, der selv har valgt at slå sig ned i Danmark. Det siger kirkeminister Manu Sareen i dag til KNR.
Skrevet af Martine Lind Krebs
18. november 2011 12:14

-          Det var vigtigt for regeringen, fordi der er et meget tæt forhold mellem Danmark og Grønland, og så anerkender vi også behovet for, at når man bor et andet sted, så har mennesker behov for at få åndelig vejledning, i gode tider og også når livet bliver udfordrende. Det er et stort behov, som ligger iboende hos os som mennesker, siger Manu Sareen.

 Han vil til februar fremsætte et lovforslag, der ændrer ved Folkekirkens økonomi, så den såkaldte fællesfond fremover kan betale omkring 1 million kroner til endnu en grønlandsk præstestilling i Danmark. Når forslaget er vedtaget regner Manu Sareen med, at stillingen kan blive slået op omkring maj eller juni.

-          Vedkommende skal placeres i Århus Stift, fordi det er det sted, hvor der er næstflest grønlændere i forhold til København, og kommer til at høre under biskop Kjeld Holm. Det betyder ikke, at præsten ikke kan agere i resten af landet. Det kan præsten selvfølgelig også godt.

Selvstyrets præst i Danmark, Jens Kristian Kleist, betjener som udgangspunkt de grønlandske patienter og indsatte i fængslerne, men yder til en vis grad også kirkelige tjenester over for de grønlændere, der har valgt at slå sig ned i Danmark. Og det ser kirkeministeren ikke nogen grund til, at han holder op med.

-          Jeg har hørt, at han også betjener dem, der er her frivilligt. Om han vil blive ved med det, og hvordan de to præster lægger snitfladerne med hensyn til at betjene dem, der er her frivilligt, må være op til dem. Jeg går ikke ud fra, at man behøver at gøre det så rigidt. Man kan jo godt hjælpe hinanden, og jeg ved jo at han er meget fornuftig, så mon ikke de finder ud af det.

Begge de grønlandske folketingspolitikere har reageret på nyheden med stor glæde.

- Det er helt igennem godt nyt for de grønlandske borgere i Danmark, som er her frivilligt, siger Doris Jakobsen. Siumut fik inden valget Helle Thorning-Schmidt til at love, at hun ville kæmpe for endnu en grønlandsk præst i Danmark og vil derfor gerne have en stor del af æren for resultatet.

Også IA’s Sara Olsvig har gjort opmærksom på behovet, og er derfor også godt tilfreds.

-          Vi har kunnet se og høre på grønlændere, der bor her, at man længe har ønsket, at der skulle være flere præster til rådighed. Det er vigtigt, fordi de ønsker at fastholde vores kultur og have et forhold til det grønlandske samfund, og det er noget som man kan bevare ved at komme til grønlandske gudstjenester, selv om man bor i Danmark.

Helt tilbage i sommeren 2010 mødtes Naalakkersusut med den daværende kirkeminister for at finde frem til en bedre løsning for grønlænderne i Danmark. Det fik ministeren til at nedsætte en arbejdsgruppe. Og selv om Manu Sareen har skelet til arbejdsgruppens rapport, så var banen allerede kridtet op, da den nye regering fra starten har ønsket at efterkomme det grønlandske ønske, siger han.

Den nuværende præst i Danmark, Jens Kristian Kleist, er glad for nyheden om, at regeringen vil oprette endnu en grønlandsk præstestilling. Det er meget, meget positivt, siger han i dag til KNR.