Ny omikronvariant ventes at blive dominerende denne sommer

En ny undervariant af omikron udgør en fortsat større andel af coronasmitten. Et udbrud er der langt fra tale om lige nu i Grønland.
Et corona-udbrud er der langt fra tale om i Grønland lige nu. - Jeg anser stadig epidemien som overstået, siger landslæge Henrik L. Hansen til KNR. Foto © : Ane-Marie Petersen/KNR
Skrevet af Ritzau, Christine Hyldal
07. juni 2022 11:36

En ny undervariant af omikron - BA.5. - ventes at blive dominerende i Danmark i løbet af sommeren.

Det skriver den danske sundhedsminister, Magnus Heunicke (S), på Twitter.

Statens Serum Institut har over flere uger observeret en stigning i antallet af tilfælde af undervarianten.

Der er ikke tegn på, at BA.5 giver mere alvorlige forløb end andre undervarianter af omikron, oplyser ministeren.

Men alligevel følges udviklingen tæt.

- Vi ser nemlig fortsat vækst med omikronundervarianten BA.5. Foreløbigt er næsten 17 procent af de danske tilfælde i uge 22 med denne variant, skriver Heunicke.

Sydafrika og Portugal

Heunicke ser trods et kontakttal på 0,8 indikationer på, at smitten for tiden er "stagnerede til svagt stigende". Smitten har dog et lavt udgangspunkt, skriver ministeren.

Lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet Viggo Andreasen udtalte sidste uge, at stigningen i de nye undervarianter var ventet, og at han ikke på det tidspunkt så grund at være voldsomt bekymret for udviklingen.

LÆS OGSÅ Alle corona-restriktioner er ophævet

- Det er noget, vi har kunnet forvente de senere uger, fordi vi har fået meldinger fra Sydafrika og Portugal om, at de nye undervarianter er i stigning, sagde han.

- Det skyldes dels, at de er gode til at sprede sig og gode til at undvige den immunitet, vi har fra vacciner og tidligere infektioner.

Intet udbrud i Grønland

Der har i øvrigt også været observeret stigninger i en anden omikronundervariant ved navn BA.2.12.1. over de seneste uger.

I Grønland bekymrer landslæge Henrik L. Hansen sig ikke. Corona findes stadigvæk - og der dukker nye smittede op med jævne mellemrum. Men et corona-udbrud er der langt fra tale om lige nu.

- Jeg anser stadig epidemien som overstået, siger han til KNR.

Kontakttallet er en matematisk beregning, hvor man forsøger at estimere, hvor smitsom virus er. Tallet siger ikke noget om, hvor mange smittede der er i befolkningen.

Hvis kontakttallet eksempelvis er 0,9, betyder det, at ti smittede i gennemsnit vil give smitten videre til ni andre.