Ny olie-ø ved Aasiaat

Qaasuitsup Kommunia foreslår at øen Tupilak bliver brugt til offshore aktiviteter. Havnen i Aasiaat er blevet for lille til de stigende aktiviteter indenfor oliejagten.
Skrevet af Noah Mølgaard
14. november 2011 13:55

Prøveboringer og seismiske undersøgelser kræver stort udstyr, der kræver større plads end de nuværende havnearealer kan tilbyde i Qaasuitsup Kommunia.  Derfor foreslår kommunen at øen Tupilak bliver brugt til offshoreaktiviteterne.

Der er planer om at udbygge Aasiaat’s rolle som forsyningsbase i oliejagten. Der bliver blandt andet brug for stort set hele Tupilak ø, der er mere end 2 millioner kvadratmeter stor. Amerikanerne brugte i øvrigt Tupilak som base under 2. verdens krig.

- Der er behov for at udlægge arealer til erhvervs – og havneformål, som muliggør etablering af erhvervsbebyggelse, oplagsarealer og udvidelse eller nybygning af kaj-anlæg, skriver Qaasuitsup Kommunia i høringsmaterialet, der er lagt på kommunes hjemmeside.

Og det er ikke kun i Aasiaat, der er forventninger om større erhvervsaktivitet. Der skal etableres supplerende forsyningsbaser til oliejagten i Qasigiannguit, Ilulissat, Qeqertarsuaq, Qaarsut og Upernavik Kujalleq.

Qaasuitsup Kommunia vil heller ikke udelukke at der bliver brug for udvidelse af flyvepladser og terminaler. Seneste frist for at komme indsigelser eller kommentarer er sat til 5. januar 2012.

Du kan downloade hele høringsmaterialet ved klikke på linket for neden.