Ny nationalpark er "inuits gave til Canada"

I Canada er der 42 nationalparker, men den nyeste er helt speciel. Det er Torngatbjergenes nationalpark i Nunatsiavut-delen af Labrador. "Inuits gave til Canada" kaldes parken.
Skrevet af Karsten Sommer
20. juli 2009 10:13

Torngat-nationalparken dækker hele nordspidsen af Labrador, fra Saglek-fjorden sydpå helt op til nordspidsen af Labrador, og ligger langs grænsen til Nunavik. Det er en park på 9.700 kvadratkilometer, større end Sjælland, og med masser af høje fjelde, fjorde, isfjelde og et rigt dyreliv med både isbjørne, rensdyr, hvaler og sæler.

Torngat-parken er opkaldt efter de ånder, som inuit mener bor dér.

En speciel ting ved Torngat National Park er det, at den administreres af inuit fra Nunavik og Nunatsiavut i samarbejde med den canadiske regering. Parken hører nemlig ind under Nunatsiavuts jordrettighedsaftaler. Det skyldes at inuit fra Nunavik har haft sommer- og vinterlejre i området, og stadig fisker og jager i området, hvilket giver dem medbestemmelse over parkområdet.

Det er stadigvæk kun inuit, der har lov til at fiske og jage i området, ligesom de er de eneste der har ret til at bære våben i parken.

Torngat National Park er en af Canadas smukkeste parker, og er, som Toby Andersen fra Nunatsiavut udtrykker det "inuits gave til canadierne".