Ny naalakkersuisoq klokken 11 i Inatsisartut

Inatsisartut har sat et nyt dagsorden til i dag. Naalakkersuisut skal indstille en ny naalakkersuisoq for børn og unge, og Pele Broberg (Naleraq) skal måske få taget udenrigsanliggender fra hans hænder.
- Anmodningen handler om omorganisering. Og om at indsætte en ny naalakkersuisoq for børn og unge, sagde Múte B. Egede med henvisning til Eqaluk Høegh (IA), der gik af som naalakkersuisoq for børn og unge for en måneds tid siden. Foto © : Malik Brøns / KNR
Skrevet af Malik Brøns
27. september 2021 09:46

I dag klokken 11 er der blevet sat et nyt punkt i Inatsisartut.

Punktet hedder: Valg af Naalakkersuisut.

Formanden for Naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA) løftede allerede fredags sløret for, at der vil komme en ny naalakkersuisoq for børn, unge og familie efter Eqaluk Høegh trak sig for en måned siden.

Men der kan formentlig også ske en rokade i Naalakkersuisut.

Sermitsiaq.ag skrev søndag, at Pele Broberg vil miste udenrigsanliggender.

LÆS OGSÅ Medie: Pele Broberg mister udenrigsområdet 

Avisen skriver, at Pele Broberg fjernes fra udenrigsområdet, men fortsat skal være ansvarlig for erhverv, handel og klima.

Den beslutning skulle ifølge Sermitsiaq.AGs oplysninger være taget fredag.

Dermed lader det til, at det får konsekvenser for Pele Broberg (N), at han i sidste uge sagde til den danske avis Berlingske, at kun folk med inuit-baggrund skal kunne stemme ved en fremtidig afstemning om selvstændighed.

Formanden for naalakkersuiut, Múte B. Egede (IA), var hurtigt ude med et dementi, hvor han gjorde klart, at Brobergs udtalelser ikke var udtryk for naalakkersuisuts politik.

Kort efter erklærede koalitionens støtteparti Atassut, at det ikke længere havde tillid til Broberg og ønskede en rokade.

Rokade på vej

Fredag sagde Múte B. Egede, at han først i begyndelsen af den kommende uge vil kommentere på, om Brobergs udtalelser får konsekvenser for naalakkersuisut.

- Jeg har sagt, at jeg har sendt en anmodning til Inatsisarts formandsskab om sammensætningen af Naalakkersuisut, der skal behandles i starten af næste uge, sagde han til KNR og uddybede:

LÆS OGSÅ Efterårssamlingen skudt i gang: Ikke et ord om Broberg i åbningstalen

- Anmodningen handler om omorganisering. Og om at indsætte en ny naalakkersuisoq for børn og unge, sagde Múte B. Egede med henvisning til Eqaluk Høegh (IA), der gik af som naalakkersuisoq for børn og unge for en måneds tid siden.