Foto: KNR

KANUKOKA: Ny lov spiller kommunerne ud mod hinanden

Den kommunale sammenslutning KANUKOKA langer ud efter forslaget til en ny styrelseslov, som blev førstebehandlet i Inatsisartut fredag.

Fremover vil Naalakkersuisut nemlig forhandle direkte med landets kommuner i stedet for med KANUKOKA, som slet ikke nævnes i den nye lov, som skal sætter rammerne for kommunerne i landet.

- Det som jeg og bestyrelsen er meget bange for er, at kommunerne bliver sat til at konkurrere med hinanden, siger formanden for KANUKOKA til KNR.

Simon Simonsen henviser til, at der i forslaget til den nye styrelseslov står, at Naalakkersuisut fremover skal aftale løn -, ansættelses - og pensionsvilkår for ansatte i kommunerne med de enkelte kommuner i stedet for, som det er i dag, hvor KANUKOKA forhandler på vegne af kommunerne.

- De rigere kommuner bliver begunstiget på den måde, at de bare kan byde over de andre mindre og fattigere kommuner og på den måde få de folk, som de gerne vil have.

Skaber ikke konkurrencesituation

Under fredagens førstebehandling af forslaget slog naalakkersuisoq Erik Jensen dog fast, at han ikke mener, at den nye lov giver anledning til, at kommunerne nu skal konkurrere mod hinanden, når KANUKOKA ikke længere forhandler samlet for kommunerne.

- Der er lavet en aftale den 17. november sidste år, som også blev fulgt op med et dokument med underskrifter fra kommunerne, KANUKOKA og Naalakkersuisut.

Ifølge Erik Jensen har kommunerne og Naalakkersuisut allerede skrevet under på en aftale, der går ud på at sikre samme løn uanset, hvilken kommune man er ansat i. 

Uvis fremtid for KANUKOKA

Ifølge Naalakkersuisut skyldes ændringerne, at Kommuneqarfik Sermersooq i snart to år ikke har været medlem af sammenslutningen.

Simon Simonsen kan ikke på nuværende tidspunkt sige noget om hvorvidt KANUKOKA kan overleve, hvis forslaget til den nye styrelseslov - hvor den kommunale sammenslutning helt er skrevet ud - bliver vedtaget.

- Det skal vi jo se efter, at vi har holdt delegeretmøde i starten af februar, siger formanden for KANUKOKA Simon Simonsen.

 

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.glKNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt