Ny lov på vej: Danmark skal kunne sanktionere Rusland indenfor rigsanliggender

En ny lov skal sikre, at Danmark - med Grønlands accept - kan indføre sanktioner mod Rusland og Belarus på områder, som Danmark har ansvaret for i Grønland.
EU's sanktioner mod Rusland tager ikke højde for, at Grønland har hjemtaget hovedparten af ansvarsområder fra Danmark. Det skal nu gøres klart med en ny lov. Foto © : Scanpix
11. juli 2022 09:58

Ruslands invasion af Ukraine er i strid med Folkeretten, og det skal have konsekvenser for russerne. Det er de vestlige lande, inklusiv Grønland, enige om. 

Derfor har USA, EU og flere lande valgt at indføre sanktioner mod blandt andet præsident Putins styre, hans støttere og dele af det russiske erhvervsliv. 

LÆS OGSÅ EU stopper olieimport fra Rusland ved udgangen af året

Det gælder også Grønland, som i maj i år tilsluttede sig EU's restriktioner mod Rusland. De omfatter blandt andet forbud mod handel med Rusland og indefrysning af russiske aktiviteter i Grønland.

Men en del af de sanktioner, som Danmark og resten af EU har indført, er inden for ansvarsområder i Grønland, som Danmark stadig bestemmer over.

Og som situationen er i dag, kan Danmark bare ikke indføre sanktioner på vegne af Grønland, selv om staten har ansvaret. Det kræver en ny lov, som Folketinget ønsker at behandle til efteråret.

Sanktioner lapper over grønlandske og danske ansvarsområder

Erhvervsministeriet i København beder derfor nu Selvstyret om at kommentere et lovforslag, der netop skal give Danmark ret til at indføre sanktioner mod Rusland på rigsanliggender, der omfatter Grønland.

For EU's lovgivning tager ikke højde for, at der er en delt politisk magt mellem Grønland, Færøerne og Danmark.

LÆS OGSÅ Sanktioner mod Rusland kan også gå udover grønlandske virksomheder

Et eksempel er:

Siden 2014, hvor Rusland annekterede Krim-halvøen i Ukraine, haft et forbud mod, at EU-lande handler med værdipapirer med Rusland. Den del af finansområdet har Danmark stadig bestemmelse over i Grønland.

Men den samme EU-regel siger også, at det er forbudt at have skibe registreret under russisk flag i unionens havne. Og Grønland bestemmer selv over, hvilke skibe der ligger til i landets havne.

Det er noget rod rent juridisk. Og derfor er der ifølge Danmark brug for en lov, så Grønland fortsat selv kan bestemme over øens havne, selv om Danmark sanktionerer Rusland på det finansielle marked.

- Derfor bør der ved bekendtgørelsen kunne fastsættes regler om, at sanktionsforordningerne gælder for Grønland, tilpasset til grønlandske forhold og med respekt for de sagsområder, som er overtaget af Grønland, står der i forslaget.