Ny lovændring vil sikre flere turister

Tvister om brug af landområder skal imødegås med en ny lovændring om koncession til turistvirksomheder.
Skrevet af Nauja Møller
18. marts 2015 06:23

Der var en bred enighed fra alle partierne i salen i dag, da forslaget til ændring af inatsisartutlov om koncession til turistvirksomhed i udvalgte områder blev førstebehandlet i dag.

World of Greenland der tilbyder udflugter til turister med base i Ilulissat mener at, den ny lovændring giver flere muligheder for flere investeringer:

- Man kan godt forestille sig, at det her vil give os blod på tanden til at invistere andre steder, hvor vi for eksempel sammen med lokalbefolkningen i en bygd kan lave en lodge og dermed måske lave velstand og fremtidsmuligheder for en bygd.

Siger Bestyrelsesformand i World of Greenland Jørgen Nielsen.

Med lovændringen bliver turismevirksomhederne beskyttet fra aktørerne i udlandet og direktøren for Grønlands nationale turistråd, Visit Greenland, er glad for lovændringsforslaget. Den burde være lavet før, siger Anders Stenbakken:

- Det er unik for grønland, at man ikke tidligere har lavet sådan en rammelov der beskyttede vores lokale virksomheders invisteringer, siger direktør i Grønlands turistråd Visit Greenland, Anders Stenbakken.

 

Flere turister

Ifølge lovændringsforslaget skal den sikre forenkling af reglerne og større gennemskuelighed for privateoperatører. Det er World of Greenland enig i, og der mener man, at loven vil gøre det nemmere for virksomhederne at tiltrække turister:

- Den her lov vil sikre de forskellige personer og firmaers invistering. Så det tror jeg bestemt det ville være med til at udbygge turismen, siger Jørgen Nielsen fra World of Greenland.

Forslaget har været til høring blandt myndigheder og organisationer. De fleste høringsparter ser det som en positiv forslag da den samler to tidligere love til et. Men fisker og fangerorganisationen KNAPK, mener at der bør tages hensyn til familiers og generationers traditionelle brug af ørredsteder og fangstpladser:

- Derfor har vi svaret således: ”Der kan i loven ikke gives koncession til de områder, elve og vandområder, der fra gammel tid og hidtil blev benyttet af borgerne i Grønland”.

Siger Biolog Abarbsi Lyberth der arbejder som konsulent i KNAPK til KNR.

I Inatsisartut er der bred opbakning til KNAPK's forslag. Alle partier anbefalede at forslaget sendes til viderebehandling i udvalget.

Udvalget for skal behandle forslaget den 14. april.