Ny Leine-roman klar til trykken

Den norske forfatter er klar med en ny roman sat i Grønland. Og fire lande har allerede købt bogen.
Skrevet af Martine Lind Krebs
17. oktober 2011 14:55

’Profeterne i Evighedsfjorden’ hedder romanen, der foregår i 1787, hvor profeterne Habakuk og Maria Magdalene havde startet en religiøs vækkelse i bygden Illut uden for Maniitsoq.

Eftertiden har taget stor afstand fra Habakuk, der blandt andet går under navnet Den Falske Profet. Men Kim Leine ser Habakuk i et helt anderledes positivt lys.

- Jeg ser det som grønlændernes første systematiske forsøg på at løsrive sig fra den danske administration og den danske besættelse af Grønland. Det var et ret bevidst forsøg på at løsrive sig fra danskerne og blive selvstændige, siger han.

Habakuk skal efter sigende have benyttet sig af sin store popularitet ved at tage sig seksuelle friheder over for kvinderne blandt sine tilhørere. Men det karakteriserer Kim Leine som rockstjerne-nøkker:

- Han blev jo populær, og som enhver rockstjerne kan man godt udvikle lidt storhedsvanvid, og det tror jeg også, han har gjort. Men det skal ikke tage fra ham, at han er en positiv figur i Grønlands historie, siger Kim Leine.

Det er Kim Leines fjerde roman. Tidligere har han skrevet Kalak og Tunu, der for begges vedkommende foregår i Grønland, hvor Kim Leine gennem en årrække arbejdede som sygeplejerske. Og han skylder Grønland en stor del af æren for sit forfatterskab, siger han.

- Grønland er nok det vigtigste, der er sket for mig i mit liv. Jeg føler en bundløs taknemmelighed til Grønland, og det, Grønland gjorde for mig. Det var den redning, jeg havde brug for. Grønland er forudsætningen for, at jeg kan etablere et forfatterskab i dag.

Kim Leine drømmer om at skrive to bøger mere, som sammen med denne skal danne en missionstrilogi, som han kalder det. En om fødslen af kolonien Godthåb og en anden om konebådsekspeditionen i 1884.

Habakuk udkommer på Gyldendal til marts. Og den er allerede blevet solgt til 4 lande – Spanien, Italien, Tyskland og Norge, og England og Sverige forventes også at købe bogen.