Ny Leine-bog på gaden

OPDATERET: I dag udkommer i Danmark en ny roman "Tunu" af forfatteren Kim Leine. Bogen handler om livet i en lille østgrønlandsk bygd.
22. oktober 2009 06:56

Kim Leine debuterede i 2007 med den meget roste erindringsroman "Kalak", der gav et utraditionelt og hudløst billede af Kim Leines liv i 80'ernes Grønland.

Og i hans nye bog vender han tilbage til de oplevelser, han havde under sit 10-årige virke som sygeplejerske i en østgrønlandsk bygd.

Hovedpersonen er en sygeplejerske ved navn Jesper, som ankommer til bygden for at arbejde. Bogen bygger på Kim Leines viden om livet i Østgrønland, men er ikke nogen selvbiografi, understreger forfatteren.

- Jesper er en ung, naiv, idealistisk sygeplejerske, som forsøger at leve sig ind i livet i bygden, som så mange danske mænd har gjort før ham, og det går ikke særligt godt. Når danske mænd forsøger at være grønlændere, så går det galt, og det gør det også for ham. Han får god gammeldags grønlandskuller, og det ender helt galt, ikke så meget for ham, men for nogle andre, siger Kim Leine.

Hans anmelderroste debutbog Kalak fra 2007, var en erindringsroman fra hans tid i Grønland. Kim Leine har nu boet en årrække i København, men alligevel vælger han at lade hans nye roman udspille sig i Grønland.

- Jeg kan ikke lade være. Når jeg skriver en bog, der foregår i Danmark, så vil personerne hellere til Grønland. Derfor gav jeg efter for presset og lod personerne være i Grønland. Det er jo, fordi jeg savner Grønland, og savn er en god motor at skrive på, siger Kim Leine.

I hans nye bog bliver livet i bygden beskrevet på både godt og ondt, men også fra forskellige synsvinkler.

- Læserne vil formodentlig opleve to forskellige bygder. Dels en realistisk version af bygden. Og så oplever de en bygd set gennem danske øjne, og det er en helt anden bygd, hvor tingene er mere eller mindre uforståelige, siger Kim Leine.

"Tunu" udkommer i Danmark i dag og vil om få uger også være i handlen i Grønland.

- Vi har bestilt rigeligt hjem af Kim Leines nye bog, med tanke på den store salgssucces vi havde med Kim Leines forrige Grønlandsbog "Kalak", fortæller boghandler Dorthe Jordening fra Atuagkat Boghandel i Nuuk.