Ny landsstyreformand: Sammenhold, Selvstyre og lighed

Et stort flertal af de nyvalgte landstingsmedlemmer stemte på Kuupik Kleist som ny Landsstyreformand. Koalitionens tre partier, Inuit Ataqatigiit, Demokraterne og Kattusseqatigiit Partiiat, samt Atassut anbefalede Inuit Ataqatigiits formand som det kommende Naalakkersuisuts leder.
Skrevet af Jens Thorin
12. juni 2009 14:51

Den nye koalitions tre partier valgte Kuupik Kleist som landets leder ind i selvstyret.

Atassut, der nu sidder i opposition, anerkendte valgets store vinder, der med sine 5461 personlige stemmer overbeviste Atassut om, at Kuupik Kleist er den rette mand på posten. Siumut undlod at stemme ved valget af Landsstyreformanden.

Den nye formand for Landstinget, Josef Motzfeldt fra Inuit Ataqatigiit, nyder også stor tillid i Landstinget, og blev enstemmigt valgt. Demed var Landsting og Landsstyre på plads.

Sammenhold, Selvstyre og lighed var temaerne, da Landsstyreformanden holdt sin indsættelsestale, hvor han fastslog, at alle mennesker ønsker at indgå i fællesskaber og at bidrage positivt til disse.

Men der er ingen tvivl hos Kuupik Kleist om, at det nye Naalakkersuisut går store økonomiske udfordringer i møde.

- Det er også åbenbart for alle, at kravene og forventningerne til det nye Naalakkersuisut er meget store, med hensyn til forbedring af levevilkårende. Det vil derfor være et uomgængeligt krav i den kommende tid, at der sker en stram økonomisk styring, at der udvises sparsommelighed, at vi støtter nye indtægtsmuligheder og ikke mindst, at vi har evnen til politisk at prioritere opgaverne, og endelig vil det kræve, at implemeneteringen nøje følger aftalte planer, sagde han.

Han opfordrer derfor til tålmodighed, men lovede, at områder, hvor der er størst behov bliver prioriteret, og at Naalakkersuisut både kan og vil bruge alle midler på at lette levevilkårene for de grupper, der er mest trængende.

Samtidig manede han til, at man respekterer valgets resultat.

- Uanset de antal stemmer, vi har fået, skal vi i dette rum anse hinanden for lige værdige, og skal arbejde sammen i ligeværdighed, sagde den Landsstyreformand Kuupik Kleist.