Xylofoner, horn og slagtøj: Ny ismusikfestival venter lige om hjørnet

Forberedelserne til en ny ismusikfestival, som løber af stablen for første gang i Ilulissat om to uger, er i fuld gang. Lederen af isfjordcenteret forventer nogle rigtig gode dage.
I et nyt samarbejde med Ice Music Festival fra Norge opføres der 9. og 10. marts to udendørs koncerter ved Isfjordscenteret i Ilulissat. Foto © : Ilulissat Isfjordscenter
Skrevet af Anders Rytoft
25. februar 2024 16:57

I disse dage suser fangere afsted på hundeslæder i Ilulissat - de er hverken på jagt efter fisk eller sæler, men derimod is, som skal bruges i forbindelse med en ny ismusikfestival i Ilulissat.

Det forklarer Elisabeth Momme, leder af isfjordscentret Kangiata Illorsua. 

- Det kan lyde helt åndssvagt, men det har været svært at skaffe is, siger hun og griner.

Årsagen er, at det ikke er hvilken som helst is, der kan bruges. Instrumenterne skal nemlig opbygges af isen. Og jo hårdere isen er, desto bedre klang vil instrumentet få, forklarer Elisabeth Momme:  

- Når vi snakker lyd, så skal det klinge på en bestemt måde. Derfor har vi haft fangere ude på isen for at hakke is af indefrosne isfjelde og bringe det tilbage på hundeslæde.

Samarbejde med Norge

Den norske komponist Treje Isungset vil foruden det lokale kor og brødrene Elsner stå i spidsen for den musikalske oplevelse, hvor både xylofoner, horn og slagtøj indgår sammen med elektronisk musik.

Genremæssigt ville man kalde det ny kompositionsmusik: Det er både melodisk og hybrid mellem klassisk musik og lidt moderne musik. Der er også rytmiske elementer, så det er svært at putte den ind i en kategori. Det er meget eksperimenterende musik, forklarer Elisabeth Momme.

Ismusikfestivalen, som er et samarbejde med Ice Music Festival fra Norge, opføres 9. og 10. marts.

 I dagene afholdes der desuden talks og en science camp for både børn og voksne. 

Bergen Universitet har etableret et science and art hub her i Ilulissat, kaldet Illu. Det har et residens program, hvor der blandt andet kommer kunstnere og forskere, som vil holde talks, siger Elisabeth Momme. 

Hun håber, at ismusikfestivalen får succes og ligeledes bliver afholdt i de kommende år. 

- Jeg forventer, at vi får nogle rigtige gode dage, hvor folk får en god musikalsk oplevelse, og at vi får lagt grunden til en tilbagevendende begivenhed.