Ny ejer vil stramme op på erhvervsfremmeordningerne

Inuit Service Company har måttet betale Landskassen 70 millioner kroner for Greenland Venture. Opgaven for den nye ejer består nu i at finde frem til en måde, hvor selskabet aktivt kan hjælpe erhvervsinitiativer.
10. marts 2011 10:31

Med salget af Greenland Venture har Naalakkersuisut taget det første skridt mod en enklere erhvervsfremmestruktur.

Sigtet er, at selvstyreejede selskaber, der arbejder med investeringer i erhvervslivet, skal samles i en effektiv organisation. Udover Greenland Venture drejer det sig om Grønlands Turist- og Erhvervsråd samt Greenland Developement.

Naalakkersuisoq for Finanser Palle Christiansen sagde forleden i radioavisen, at Greenland Venture i hans øjne har været et problembarn, som man nu har "bortadopteret" til Inuit Service Company.

- Der skal mere styr på Greenland Venture, der har tabt mange penge, mener Palle Christiansen.

Men så er spørgsmålet, hvad "adoptivfaderen", direktør for Inuit Service Company, Karsten M. Høy, siger til at overtage problembarnet?

- Det glæder jeg mig meget til, for det giver mig mulighed for at præge den kommende erhvervsfremmestruktur her i Grønland. Det bliver en interessant opgave for mig og mine medarbejdere i samarbejde med Naalakkersuisut, siger Karsten M. Høy.

Med hensyn til købsprisen - 70 millioner kroner - er Karsten M. Høj tryg ved den pris.

- Greenland Ventures værdi er fastsat af et eksternt revisionsinstitut, så det er den objektivt korrekte pris, fastslår Høj.

ISC vil stille op med en tålmodig og risikovillig kapital, og samtidig vil selskabet have regler for hvor længe man vil støtte initiativer, der ikke viser sig at være levedygtige.

Direktør Karsten M. Høy ved ikke om Inuit Service Company med tiden skal overtage andre erhvervsfremmende selskaber her i landet.

- Det vil jeg lade vores ejere, Selvstyret, om at bestemme. Nu koncentrerer vi os om at få Greenland Venture til at fungere, men jeg kan sagtens se muligheder i at samle selskaberne, slutter direktør Karsten M. Høj fra Inuit Service Company.

Inuit Service Company har opgave, at varetage Grønlands interesser i Greenland Contractors, som selvstyret ejer sammen med Entreprenørselskabet MT Højgaard.

Herudover beskæftiger Inuit Service Company sig også med projektopgaver indenfor energisektoren her i landet.