Ny dokumentar om grønlandske myter

Vi har altid fortalt uhyggelige historier. Vores forfædre fortalte om hjælpeånderne toornat og tupilakker. I dag handler det ofte om Qivittut og spøgelser.
Skrevet af Paarnaq Hansen
04. januar 2016 07:11

Margrethe Thårup Andersen har lavet en dokumentar, hvor en gruppe ældre fortæller om myter og det med store armbevægelser.

- Dokumentaren handler om fjeldgængere især om kvindelige fjeldgængere. Der er også historier om hævn og om anden verdenskrig, siger personen bag dokumentaren Margrethe Thårup Andersen.

Læs også Ny dokumentar om historier om qivittut

 

Margrethe Thårup Andersen
Foto © : KNR / Paarnaq Hansen

På tegningen kan man se issumini qilippallit, dengang hævnede man og dræbte dem man jaloux over, og for at udmyge familien og den dræbte skar man kønsdelen af og lagde det i den afdødes ansigt. Julianne Nukki Bernhardsen har lavet tegningen.

 

Når man fortæller gyserhistorier plejer fortælleren at skræmme sin publikum, ved lige pludselig at lave en høj lyd eller råbe.

Under Margrethe Thårup Andersens uddannelsesforløb på universitetet har hun lagt mærke til, at det er meget anderledes at lytte og læse til gyserhistorier, derfor valgte hun at lave en film.

- Når publikum er spændte ved at lytte til fortælleren, så skaber de stemningsfulde billeder.

Læs også Fjeldgængere i Nassuttooq

Margrethe Thårup Andersen lavede oprindeligt optagelserne i 2008 for at bruge dem til en opgave på universitetet. Men da hun ikke brugte dem, har flere spurgt efter dem. En dag besluttede hun, at nu skulle det være nu. Hun fik bevilliget penge af Nunafonden og inden længe nåede hun hertil.

- Jeg havde ikke regnet med, at det vil blive så stort, for eksempel ved at vise den i Katuaq, og derudover at lave den som dvd, siger Margrethe Thårup Andersen.

Alle aldersgrupper

Gyserhistorier er ikke for sarte sjæle, men Arnat Qivittut issuminillu qilippallit allallu, som dokumentaren hedder, er for alle aldersgrupper, den er også lavet med danske og engelske undertekster, siger film instruktøren.

- Alle aldersgrupperne kan se dokumentaren, siger personen bag dokumentaren Margrethe Thårup Andersen.

Dokumentaren udkommer som dvd omkring nytår.