Ny canadisk film om tvangsflytninger

En ny spillefilm om de Inuit som i 50´erne blev tvangsflyttet til Grise Fjord, har haft premiere i Ottawa.
30. maj 2010 14:05

Den nye spillefilm, "Martha of the North", havde sin officielle premiere på Canadas Nationalmuseum i denne uge. Filmen handler om tvangsflyttelsen af Nunavimmiut fra Inukjuak i Nunavik i 1953.

Filmen følger Martha Flaherty, da hun efter næsten halvtreds år vender tilbage til Grise Fjord, den nordligste bygd i Nunavut.

Da hun var fem år blev hendes familie, sammen med syv andre familier, tvangsflyttet nordpå til hvad der nu er bygden Grise Fjord - Ausuittuq. Men dengang i 50´erne var Grise Fjord blot en bar og kold strand.

Politiet og embedsmænd fortalte dengang Inuit familier i Inukjuak, at de burde flytte, fordi livet og jagten var langt bedre helt nordpå. Og at de ville blive flyttet tilbage til Inukjuak hvis de ikke kunne lide at være der.

Desværre passede ingen af delene. Mange Inuit døde af sygdom, sult og kulde. Dem der overlevede ventede i 35 år før de kunne se deres efterladte familier igen.

Og man ved nu at Inuit blev flyttet, udelukkende for at hjælpe med at stadfæste Canadas suverænitet i de arktiske egne.

Det er et sort kapitel i Canadas historie, som er meget lidt kendt. De inuit derfra, som stadigvæk er levende, har fået erstatning, men ingen undskyldning, af den canadiske regering.

Filmen er meget aktuel nu, da nye spørgsmål om Canadas suverænitet i de arktiske egne er blevet rejst. Filmen, der er paa Inuktitut, fransk og engelsk, er tildels sponsoreret af Makivik korporationen i Nunavik og den nationale Inuit organization, Inuit Tapiriit Kanatami.

"Martha of the North" vil blive vist i Nuuk til sommer ved ICCs general forsamling.