Ny Børnetalsmand udpeget

Naalakkersuisut har udpeget den 40-årige Aviâja Egede Lynge som ny Børnetalsmand for en tre-årig periode fra 1. juni i år.
Foto © : Tusagassiivik
Skrevet af Karsten Sommer
24. april 2015 04:26

Børnetalsmanden skal arbejde for at fremme børn og unges rettigheder og interesser. Børnetalsmanden vejleder også børn om deres klagemuligheder, samt arbejder for at de bliver hørt i sager, der vedrører dem.
 
Børnetalsmanden har ret til at udtale sig helt frit om forhold, der vedrører børns trivsel og levevilkår. Det kan ske af egen drift eller efter henvendelse fra andre. Børnetalsmanden har kort sagt til opgave at være børnenes stemme og advokat for børns rettigheder.
 
Aviâja Egede Lynge er endvidere født formand for Børnerådet, og chef for den politisk uafhængige børnerettighedsinstitution MIO.


Vi skal have plads til alle børn
- Jeg er glad for at have fået stillingen som Børnetalsmand. Det er vigtigt for mig, at børn bliver set og hørt. Ethvert barn har ret til at være sig selv - og vi skal have plads til alle børn uanset hvem de er, siger Aviâja Egede Lynge, der i en årrække har arbejdet indenfor uddannelsessektoren, samt været engageret i oprindelige folks rettigheder.
 
Aviâja Egede Lynge afløser Aaja Chemnitz Larsen, der var Grønlands første Børnetalsmand fra 2012 til i år, hvor hun blev indvalgt i Inatsisartut og derfor trak sig fra posten.