Ny alliance baner vejen for nye fodboldbaner

Skrevet af Mads Fisker
25. marts 2011 16:33

Fodboldbaner af kunstgræs ser ud til være på vej i landets tre største byer. Demokraterne mønstrer således sammen med Siumut det snæverst mulige flertal til sit forslag, mens både Naalakkersuisut, IA og Atassut er imod.

Selv om ingen partier kan være andet end enige om, at det er sundt at spille fodbold, og at legen med bolden altså på den måde kan fremme folkesundheden, er det kun med det snæverst mulige flertal, at demokraternes Niels Thomsen har vundet opbakning til sit forslag om, at projekteringen af tre spritnye fodboldbaner af kunstgræs er at finde på næste års finanslov.

For trods Demokraterne og IA sædvanligvis spiller på samme hold i koalitionen, ser det ud til at blive med Siumuts stemmer, at bevillingen vinder en plads på finansloven. På fodboldbanen er det normalt 11 mod 11, men her tegner det altså til at blive 16 mod 15.

- Vi mener ikke, at samfundets knappe midler skal bruges til udelukkende at udvikle de større byer, siger IA´s politiske ordfører, Aqqaluaq B. Egede.

Ifølge IA er det altså ikke rimeligt at udskrive en check, der kun kommer boldspillende borgere i Ilulissat, Sisimiut og Nuuk til gode. Hos Demokraterne mener man omvendt ikke, at handler om forsømme de mindre byer og bygder, men om at starte et sted.

- Jeg anser det ikke som en måde at gøre de større byer stærkere på; jeg ser det som et første skridt. Og jeg betragter det ikke sådan, at et ja til forslaget betyder, at der ikke skal ske udvikling i andre byer, siger Niels Thomsen.

Men IA mener altså, at Demokraterne og Siumut begynder det forkerte sted. Man bliver nemlig nødt til først at se på, hvordan man kan forbedre mulighederne for at dyrke idræt overalt i landet, argumenterer Aqqaluaq B. Egede.

- Man kan ikke starte i de større byer. Man må i stedet vurdere mulighederne alle steder ligeligt. Fra nogle bygder har man for eksempel skrevet til os og beklaget sig over, hvor dårlige idrætsfaciliteter man har, siger altså IAs politiske ordfører.

Allerede i dag er der en fodboldbane af kunstgræs i Qaqortoq, og såfremt forslaget bliver realiseret, vil landets tre øvrige kommuner altså også få en bane, som aldrig støver.