Ny aktivitet på olieområdet på vej

Velinformerede kilder i oliebranchen venter, at Grønlands Selvstyre en af de kommende dage vil give seks navngivne olieselskaber plus flere andre selskaber en række eftertragtede olieefterforskningslicenser i et enormt havområde ved Nordøstgrønland
Skrevet af Karsten Sommer
12. december 2013 07:48

Blandt byderne på efterforskningslicenserne er oliegiganter som Shell, Chevron, Statoil, BP, Japan National Oil Corp. og så også Grønlands eget Nunaoil, der altid er såkaldt "båren partner" - med en automatisk andel på 12,5 procent i efterforskningsfasen af de licencer, der uddeles.

A. P. Møller-Mærsks olieselskab, Maersk Oil, der allerede har en licens ud for Vestgrønland, er sandsynligvis ikke med i ansøger feltet denne gang, skriver Berlingske Business i dag.

Under alle omstændigheder rejser repræsentanter for olieselskaberne ifølge avisens oplysninger i disse dage til Nuuk for at være klar til at underskrive licensaftalerne med Naalakkersuisoq for erhverv og råstoffer, Jens-Erik Kirkegaard.

Ifølge avisen har det dog skabt frustrationer i oliebranchen at forhandlingerne med Selvstyret om de nye efterforskningslicenser gang på gang er blevet udskudt.

Og det står ikke klart om forhandlingerne med alle olieselskaber faktisk er afsluttet.

Havet ved Nordøstgrønland kan blive verdens nordligste offshore-felt. Det er første gang, der bliver uddelt olielicenser her.