Fiskeri Ny aftale skal sikre samarbejdet i Arktis

Grønland bliver vært for underskrivelse af en international aftale, der skal forhindre rovfiskeri i Arktis.
Skrevet af Merete Lindstrøm
18. september 2018 06:53
Versionist Simon Uldum -

Efter flere års forhandlinger er ni store fiskerinationer samt EU blevet enige om en aftale, der skal sikre en god fremtidig dialog om reglerne for fiskeri i det centrale arktiske ocean.

- Aftalen er historisk, fordi de ti stater har løst et problem, inden det er opstået. Aftalen skal ikke lukke for et eventuelt fremtidigt fiskeri i Arktis, men kommer til at forhindre ureguleret rovfiskeri i et af verdens sidste uberørte havområder, siger Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug, Erik Jensen.

LÆS OGSÅ Fiskeriaftale mellem Grønland og Færøerne forlænget

Aftalen er ikke en fredning i al fremtid af det centrale arktiske ocean; i stedet er den grundlæggende idé, at der ikke åbnes for fiskeri, før der er tilstrækkelig viden og de nødvendige regler for en bæredygtig tilgang er sat i værk. Men det er ikke kun forskning, der skal ligge til grund for fastsættelse af reglerne.

Et af punkterne i aftalen går nemlig ud på at anerkende arktiske oprindelige folks interesser, værdien af oprindelige og lokale folks viden i beslutningsprocesser og sikre oprindelige og lokale folks deltagelse i den videre proces.

og så skal alle parterne i øvrigt være enige i beslutningsprocesser fremover.

LÆS OGSÅ Grønland og Rusland indgår fiskeriaftale

Aftalen skal underskrives og godkendes af alle parter inden den træder i kraft. Det kommer til at ske ved en ceremoni d. 2-4 oktober, hvor Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug, Erik Jensen, har inviteret aftaleparterne til Hotel Arctic i Ilulissat. Der vil være deltagelse af fiskeriministre, udenrigsministre og ambassadører, der kommer for at skrive aftalen under, oplyser Naalakkersuisut i en pressemeddelelse.

 - Jeg er meget tilfreds med, at denne vigtige aftale er kommet på plads efter flere års udfordrende forhandlinger, og jeg er meget stolt over, at vi kan beværte denne ceremoni i Grønland, siger Erik Jensen