Ny aftale skal løse Paamiuts paradoks

I håbet om at finde arbejde til kommunens 1.300 arbejdssøgende, har Kommuneqarfiik Sermsersooq lavet en ny aftale med Royal Greenland.
23. december 2013 09:00

- Vi er det første selskab, som de har indgået sådan en aftale med, og det er vi da lidt stolte af, siger HR-chef i Royal Greenland, Søren Olsen Damgaard.

Med sine cirka tusind ansatte i hele landet kan Royal Greenland i høj grad siges at få samfundets hjul til at dreje rundt hver eneste dag. De hjul har netop fået et par dråber smørelse, i den forstand, at Kommuneqarfiik Sermersooq nu vil gå mere aktivt ind og hjælpe fiskevirksomheden med en stabil strøm af arbejdskraft.

- Vi mangler tit meget arbejdskraft, og nu får vi et tættere samarbejde med Kommuneqarfiik Sermersooq, som har et lokalkendskab, forklarer Søren Olsen Damgaard.

- Kommunen ved, hvilke folk vi sandsynligvis vil kunne få i job hos os med succés. Nu binder vi os til at samarbejde mere nært med kommunen, siger han.

Arbejdsgiveren drømmer om stabil arbejdskraft året igennem, mens kommunen lige nu har cirka 1.300 på kontanthjælp. Begge parter synes at have gavn af aftalen.

Royal Greenland har ofte manglet folk i for eksempel Paamiut. Det har givet flaskehalse i produktionen, siger HR-chefen. Det er en paradoksal situation, Royal Greenland står i i Paaamiut, hvor de i perioder har manglet 100 mand. De seneste tal fra oktober viser, at der går 140 ledige i byen.

Selvom der i perioder kan være manglende fisk til fabrikkerne f.eks. pga. isslag i Nord, så er det ikke kun sæsonbetonet, hvor mange fabriksarbejdere, royal Greenland mangler, siger Søren Olsen Damgaard.

Det handler om, at arbejdsstyrken ikke er stabil nok, og her vil flere hænder hjælpe. Han siger, at Royal Greenland ville kunne forarbejde flere fisk og have mere gang i fabrikkerne, hvis ikke de stod og manglede hænder.

- Hvis vi var sikre på, vi havde et fast og stabilt antal medarbejdere året rundt, så kunne vi forarbejde fisken mere end vi gør i dag og derved få mere værdi ud af den, siger HR-chef, Søren Olsen Damgaard.

Samarbejdet mellem Kommuneqarfiik Sermersooq og Royal Greenland handler ikke kun om arbejde til de arbejdsløse men også om elevpladser til fiskeriuddannelserne.

Radioavisen ville gerne have haft en kommentar fra kommunens arbejdsmarkedsdirektør, Grethe Nielsen, men det har ikke været muligt.