Nuummiut om faldende sukkerpriser: Det er godt, men ville ønske det gjaldt flere varer

Afskaffelse af sukkerafgiften er et godt skridt på vejen, hvis man spørger folk i Nuuk. Dog bør andre varer også blive billigere.
Oline Jessen synes, at varer generelt bliver dyrere, så hun ville ønske, at afgiften blev fjernet på flere produkter. Foto © : KNR
23. januar 2024 15:09

Naalakkersuisut har afskaffet sukkerafgiften, og butikkerne har sænket priserne på varer som sukker, glukose og sirup. Der er flest penge at spare på poser med rent sukker, hvor besparelsen er på op til 20 kroner. Det svarer til 38 procent.

Dog gælder afskaffelsen ikke varer som sodavand, slik og brød, som også indeholder sukker.

KNR er gået i butikkerne for at høre folk i Nuuk, hvad de synes om de nye priser.

Mange er glade for, at afgiften er blevet fjernet. Dog ville de ønske, at der var flere varer, som faldt i pris.

Miyuki Daorana er glad for, at sukkerafgiften er blevet fjernet, da sukker bruges ofte Foto © : KNR / Gaaba Olsen

Miyuki Daorana

Sukkerafgiften er afskaffet. Hvad tænker du om det?

- Det er da meget godt. Det er altid godt at sætte priserne lidt ned.

Hvor meget tror du, det kommer til at betyde for dig?

- Det betyder meget, fordi det er et af de basale midler, som vi bruger til kaffe, te eller kager. Især når vi har så mange kaffemikker her i Grønland.

Det er nu helt klart, at det kun er sukker og sirup og andre varer som flormelis, der falder i pris, men ikke varer som ketchup eller brød, som indeholder sukker. Hvad tænker du om det?

- Det er klart, at der er meget, der bør komme lidt ned i prisen, især som ketchup og brød, men det er godt at starte et sted

Ítupaluk Mikiassen er skuffet over, at for eksempel morgenmadsprodukter ikke falder i pris Foto © : KNR

Ítupaluk Mikiassen

Hvordan har du mærket, at priserne er faldet?

- Det er første gang, vi handler ind i år, for vi har forsynet os. Jeg har set, at nogle af varerne næsten kun koster det halve af prisen, det er jeg glad for.

Det er kun rene sukkervarer, som er faldet i pris, og andre varer som indeholder sukker er ikke faldet. Hvad havde du forventet?

- Morgenmadsprodukter indeholder jo også sukker, så jeg troede, at priserne også ville falde på de varer, som indeholder sukker.

Er du skuffet?

- Jeg er lidt skuffet.

Oline Jessen synes, at varer generelt bliver dyrere, så hun ville ønske, at afgiften blev fjernet på flere produkter Foto © : KNR

Oline Jessen

Også Oline Jessen har gjort sig tanker om, hvad afskaffelse af afgiften vil få af betydning.

- Jeg er glad for, at de har fjernet sukkerafgiften. Men jeg vil også blive glad, hvis de fjerner sukkerafgiften på vingummier og lignende varer.

Hvorfor?

- Fordi det er dyrt.

Det er kun rene sukkervarer, som er faldet i pris, og andre varer, som indeholder sukker, er ikke faldet. Hvad havde du forventet?

- Jeg ville blive glad, hvis andre varers pris også falder, ikke kun dem som indeholder sukker.