Nuummioq vil inspirere til andre filmprojekter

I morgen er der verdenspremiere i Katuaq i Nuuk på filmen Nuummioq - den første grønlandske spillefilm. - En slags kærlighedserklæring til Nuuk, en film om liv, død og venskab, kalder filmens producer Mikisoq Hove Lynge den ny film, der er et resultat af knap tre års intensivt arbejde.
Skrevet af Karsten Sommer
30. oktober 2009 16:17

Nuummioq er instrueret af Otto Rosing og Torben Bech og filmens hovedpersoner er tømreren Malik, spillet af Lars Rosing, hans kæreste Nivi, spillet af Julie Berthelsen, og så Maliks bedste ven og fætter, Mikael, spillet af Angunnguaq Larsen.

Angunnguaq er bedst kendt som musiker og mangeårig guitarist i rockbandet Chilli Friday - vi spurgte ham, hvad det er der giver Nuummioq sin helt specielle grønlandske stemning?

- Det må være humoren, og den måde folk omgåes på. Vi har en speciel humor her i Grønland - vi er jo rimelig glade, og når vi er glade, så er vi glade! Den stemning, synes jeg, kommer godt igennem i filmen, siger Angunnguaq.

Han synes, at filmens vigtigste budskab er evnen til tilgivelse og så at acceptere livet, som det er.

- At tilgive er jo det samme som at komme videre med sit liv, og accept af ens liv, som det er, giver jo ro i sjælen.

Angunnguaq tror at det, at mange grønlændere via arbejdet med Nuummioq har fået erfaring med filmarbejde, vil give flere mod på at kaste sig ud i andre grønlandske filmprojekter i fremtiden.

- Det starter jo med en idé på et stykke papir. Og så har det været en dejlig oplevelse at give den personkarakter liv. Og Grønland er jo så fuld af historier, så jeg håber, at Nuummioq vil give andre inspiration og mod til at kaste sig ud i nye filmprojekter. Vi har en ufattelig rigdom af historier og stemninger, som fortjener at komme på film, slutter Angunnguaq Larsen.

Sammen med filmens andre medvirkende og de mange, der har hjulpet til undervejs, deltager han i morgen i Nuummioqs gallapremiere i Katuaq. Fra søndag er det så Nuuks befolkning, der får mulighed for at se filmen, og senere vises Nuummioq i både Sisimiut og Ilulissat.