Nuuk er den billigste løsning

Hvis det kommer an på kroner og øre, så vil det sandsynligvis være billigst at etablere den kommende arktiske kommando i Nuuk. Det viser en rapport om Arktisk Kommando, som Forsvarsministeriet netop har offentliggjort.
Skrevet af Martine Lind Krebs
15. juni 2011 06:12

Rapporten er resultatet af det analysearbejde, som Forsvarskommandoen har gennemført, og som skal danne baggrund for beslutningen om, hvor Arktisk Kommando skal ligge.

Ud fra beregningerne i rapporten, vil den årlige besparelse ved en placering i Nuuk være på mellem 49 og 52 millioner kroner, 43 millioner i Narsarsuaq og 11 millioner ved at fastholde placeringen i Kangilinnguit.

Dertil kommer investeringer i bygninger, hvor Kangilinnguit umiddelbart er den billigste løsning med et beløb på 59 millioner kroner. Narsarsuaq og Nuuk vil hver især kræve investeringer på 122 millioner. Men kan det lykkes at leje bygninger i Nuuk, så vil denne udgift blive formindsket.

Rapporten peger på en række andre faktorer, der gør Nuuk til et attraktivt valg.

For eksempel alt det praktiske omkring driften af hovedkvarteret. Her er Nuuk bedst stillet, mens Kangilinnguit har et stort behov for selv at etablere støttestruktur, som det hedder i rapporten. Også når det gælder muligheden for at rejse til og fra Grønland sidder Nuuk med de bedste kort på hånden. Samt når det gælder muligheden for samarbejde med andre myndigheder.  

Rapporten peger ikke på et sted frem for et andet. Den beslutning skal træffes af politikerne til efteråret.