Nuuk-drengen der blev fanger

Da den amerikanske filminstruktør Mike Magidson startede på at lave filmen ”Inuk”, lå det overhovedet ikke i kortene at Ole Jørgen Hammeken skulle medvirke, og slet ikke at han skulle spille den bærende rolle som fangeren Ikuma. Heldigvis for filmen blev der lavet om på det.
Skrevet af Peter Troelsen
12. maj 2012 12:21

Det krævede en del overtalelse at få grønlandske Ole Jørgen Hammeken til at medvirke i filmen ”Inuk”, der fredag har verdenspremiere i Nuuk, men forskellige omstændigheder gjorde, at Hammeken pludselig stod som skuespiller i en produktion, der har været omkring Hollywood inden verdenspremieren i Nuuk.

- Man kan godt sige, at jeg fik armen vredet godt og grundigt om på ryggen, før jeg sagde ja. Jeg blev spurgt flere gange, men sagde konsekvent nej. Jeg kunne ikke forestille mig, at jeg kunne leve op til rollen som fanger, men indvilgede til sidst i at prøve en enkelt dag, og inden jeg så mig om, var der gået fem uger, og vi var godt i gang med filmens mange hundeslædescener, fortæller Ole Jørgen Hammeken efter snigpremieren i Katuaq torsdag eftermiddag.

Filmen har været rundt på forskellige festivaler verden over og har vundet hele tyve priser. Instruktøren Mike Magidson landede med den ny-redigerede ”Hollywood-cut version” med ny musik på filmen, flyfrisk fra Los Angeles, i onsdags, og det har fået den fremragende film til at fremstå som en helhed.

- Vi var så heldige, at den tidligere direktør for Universal Pictures Thom Mount kom ind over filmen, og det var ham, der gjorde opmærksom på, at filmen ville blive endnu bedre, hvis den klippet til efter hans anvisning og fik en anden musik lagt ind over. Jeg så det færdige resultat før første gang i dag, og jeg er særdeles godt tilfreds, fastslår Ole Jørgen Hammeken, der fik sin debut som skuespiller i filmen ”Inuk”, der udelukkende betjener sig af ikke uddannede skuespillere.

Undervej i projektet var Mike Magidson ved at løbe tør for kapital, men så kom der hjælp fra en ganske uventet kant. Den glade giver var Fyrst Albert af Monaco, der efter at have set råfilmen var så begejstret, at han gav en økonomisk håndsrækning så INUK kunne færdiggøres.

- Jeg havde fornøjelsen at have besøg af ham, og sammen var vi på hundeslædetur i tre dage. Fyrsten er en passioneret hundeslædekører, og efter hans besøg i Uummannaq tog han videre til Nordsverige for at fortsætte med at køre mere hundeslæde. Uden hans hjælp var filmen måske aldrig blevet lavet færdig, så hele holdet omkring filmen er meget taknemmelige for hans hjælp, siger Ole Jørgen Hammeken, der slet ikke kan genkende Fyrst Albert som han portrætteres i sladderbladene.

I filmen spiller Hammeken en dygtig fanger, der har mistet gnisten og ikke mere har det i sig at skyde sæler. Gennem drengen Inuk får han selvtilliden tilbage og finder sig selv under en lang farefuld hundeslædetur i den smukke natur i området omkring Uummannaq.

- Jeg er jo slet ikke født og opvokset i fangerkulturen. Jeg er fra Nuuk og kom først til Uummannaq da jeg var omkring de tredive. Siden har jeg nogenlunde lært at køre hundeslæde, men de andre, der spiller fangere i filmen, har det i blodet fra barnsben. Jeg prøver så godt jeg kan, at lære den svære kunst at køre hundeslæde. Så er det op til biografgængerne at dømme, om jeg har nået det niveau, der skal til, fortæller Ole Jørgen Hammeken. Bedømt fra biografrække syv, er han kommet meget godt efter det.

Filmen ”Inuk” sætter fokus på mange af de udfordringer Grønland står overfor i en globaliseret verden, og man får et fremragende indblik i, hvordan fangerne i århundreder har tjent til føden på en hundeslæde ud over isen for at skyde sæler.

- Det er lidt trist at en gammel kultur får det sværere og sværere i det enogtyvende århundrede. Det er vanskeligere at rekruttere nutidens ungdom til at køre hundeslæde, de foretrækker, måske ikke så mærkeligt, at starte snescooteren i stedet for. For det er meget lettere, en snescooter skal jo hverken passes eller fodres. Det er muligt, at det skal være sådan, at kulturen lige så stille dør ud, men i Uummannaq gør vi, hvad vi kan for at bevare kulturen, som sikrede at vore forfædre nåede eskimoernes forjættede land Grønland, slutter Ole Jørgen Hammeken efter en lang dag i mediernes søgelys.