Nuuk Bycenters fremtid hænger i en tynd tråd

Undersøgelser af de to sprængningsarbejdere, der i efteråret døjede med udslæt og hovedpine, har vist, at de har været udsat for betragtelig stråling fra uran. Nu er centerbyggeriet i Nuuk midlertidigt stoppet.
Skrevet af Rune Langhoff
01. april 2011 03:00

(Aprilsnar), red.)

Arbejdet med at opføre bycenteret, der er planlagt til at blive Grønlands største, blev i går indstillet, da to sprængningsarbejdere, der arbejdede på byggepladsen i efteråret, er blevet sygemeldt på ubestemt tid efter en af arbejdstilsynets stikprøvekontroller.

Undersøgelser af de to mænd, der længe har døjet med udslæt og hovedpine, har nemlig vist, at de har været udsat for betragtelig stråling fra uran.

Samtidig har stikprøver fra byggepladsen vist, at det fjeld som Nuuk Bycenter skal bygges ovenpå, indeholder små forekomster af uran.

Det har i første omgang fået den konsekvens, at opførelsen er midlertidigt stoppet, som følge af Naalakkersuisuts nultolerance-politik.

Men det kan også få andre politiske konsekvenser.

Siumut, der ellers som det eneste parti ivrigt agiterer for ophævelsen af nultolerance-politikken, overvejer nu dets standpunkt.

- Uranen - og strålingen - er kommet al for tæt på nu. Inatsisartut, hvor hele vores gruppe jo opholder sig rigtig meget, ligger jo lige ved siden af byggepladsen. Dermed er demokratiet jo indirekte truet, siger en anonym, men højtstående Siumut-politiker.

Omvendt er flere unge, kvindelige IAere i det skjulte begyndt at overveje deres tilslutning til nultolerance-politikken, erfarer Radioavisen. De er øjensynligt ikke begejstrede for, at Nuuk Bycenter - og de shoppingmuligheder, som det vil føre med sig - ikke bliver til noget.

Ejendoms- og beredsskabstyrelsen vil nu foretage yderligere prøver på byggepladsen, før der endelig tages stilling til om byggeriet kan genoptages.