Nusuka: Stor bankgaranti en bremseklods for fiskeriet

Ved det nye makrelfiskeri i Grønland, kræves det af fiskerne, at de stiller en bankgaranti på flere millioner kroner, før de kan komme i gang med fiskeriet. Og det er et problem, mener to interesseorganisationer.
27. marts 2014 14:54

En stor indtægt til landskassen kommer fra fiskeriafgifterne. I år regner Naalakkersuisut med at skovle 90 nye afgiftsmillioner ind fra makrelfiskeriet alene.

Fordi indtægterne fra afgifterne er vigtige for landet, så stiller Naalakkersuisut krav om, at fiskere, der ønsker at deltage i det nye forsøgsfiskeri ud for Østkysten og Island, skal stille en bankgaranti på 7,5 mio, hvis man vil fiske mere end 5.000 ton makrel.

Én af fiskeriets mindre stemmer - arbejdsgiverorganisationen Nusuka - blander sig nu i makreldebatten. Bankgarantien er et problem for fiskeriet, mener formanden.

- Jeg synes, det er en bremseklods for fiskeriet, siger Gerth B. Lynge.

Er der ikke en fordel ved at stille sådan et krav, så det kommer til at være stærke firmaer, der melder sig, så man er sikker på, at de vil fiske den mængde, som de forpligter sig til?

- Jo, det er rigtig nok. Men man skal passe på med at skræmme de nye aktører væk fra makrelfiskeriet, der ikke har de midler til rådighed, som der kræves i garanti, siger Nusukas formand Gerth B. Lynge.

Han kan ikke se nogen grund til, at fiskevirksomheder på forhånd skal bevise, at man har penge til at betale makrelafgiften bagefter.

Nusuka er arbejdsgiverforening for to virksomheder i fiskeriet nemlig Halibut Greenland og Arsuk Fish.

I fisker- og fangerorganisationen KNAPK er man også skeptisk over for både bankgarantien og den høje makrelafgift, som Naalakkersuisut har tænkt sig at indføre. Jo højere afgift, jo højere bankgaranti skal fiskerne stille.

- I KNAPK skal vi have en solid debat om denne bankgaranti, der kommer som en grim overraskelse. Umiddelbart er der flest ulemper ved at stille så store økonomiske krav til interesserede fiskere, siger videdirektør i KNAPK Tønnes Berthelsen.

- Men man skal huske, at de firmaer, der er interessede i at fiske makrellen nu, for de flestes vedkommende godt kan stille med en bankgaranti af den størrelse, siger han.

Inatsisartut behandler i øjeblikket Naalakkersuisuts lovforslag om den nye makrelafgift. Et ønske voksede internt i Siumut under efterårssamlingens finanslovforhandlinger sidste år, om at den nye afgift på forsøgsfiskeriet skulle være 1,50 krone i stedet for en mindre afgift. Lovforslaget bliver nu 2. behandlet i finans- og skatteudvalget.