Nunavut vil skære i isbjørnekvoten

Nunavuts regering vil reducere isbjørnekvoterne med 43 procent. Det er nødvendigt for at undgå internationale sanktioner, der kan ødelægge Nunavuts økonomi, mener regeringen.
05. oktober 2009 08:33

Nunavuts administrationsudvalg for vilde dyr holdt denne uge møde i Iqaluit for at diskutere nye kvoter for isbjørne. Regeringen ønsker at nedskære den årlige kvote fra 105 til blot 64.

Nunavuts miljøminister, Daniel Shewchuk, sagde til udvalget, at det ikke blot er et spørgsmål om beskyttelse af isbjørne, men også et økonomisk spørgsmål, fordi USA og EU allerede er begyndt at forbyde indførelse af isbjørne produkter.

Det kan betyde store økonomiske tab for bygderne, især hvis isbjørnejægere heller ikke længere kommer til Nunavut.

Der er dybt delte meninger om, hvor mange isbjørne der findes, og om de er en truet dyreart eller ej. Sidste gang der blev talt, og det var for over ti år siden, mentes der at være 2100 isbjørne. Men flere fangere fortalte udvalget, at dette tal simplethen er alt for gammelt og upræcist. Fangerne mener, at der er betydeligt flere isbjørne, og at der bør laves en ny og bedre optælling, før man ændre kvoten.