NunaOil skal tjene penge

Udover de 7 selskaber, der i fredags fik tildelt licenser i Baffin-bugten, er grønlandske NunaOil et obligatorisk vedhæng på samtlige licensblokke.
29. november 2010 17:30

NunaOil er nemlig som det nationale råstofselskab skrevet ind i Råstofloven og har således krav på at deltage i efterforskningsfasen og på en andel på 12,5 procent af alle licenser.

- NunaOil er til for at tjene penge til Grønland.

Så enkelt udtrykker Ove Karl Bethelsen NunaOils eksistensberettigelse.

Hvad mener NunaOil selv om den betegnelse, Ove Karl giver dem?

- Det er da rigtigt, at i og med vi har 12,5 procent andel i licenserne, så er det sådan at hvis der bliver iværksat en produktion af olie og gas, så får NunaOil jo 12,5 procent af produktionen lige fra starten af. Så på den måde er vi jo en del af Grønlands pengemaskine, fordi udover royalties og selskabsskatter er de 12,5 procent en vigtig andel af det, man kalder 'government tech'.

Og NunaOil får nok at se til den kommende tid. For eftersom der lige er kommet 2 nye ansøgninger til Åben-dør-området ved Kap Farvel plus 2 ansøgninger til Øst- og Sydgrønland, der nu er under behandling, kan NunaOil se frem til at blive partnere i 24 licenser inden udgangen af året.

- Jamen altså det bliver jo en meget stor udfordring for NunaOil som et lille nationalt olieselskab at skulle varetage ansvaret for lokal forankring og viden på vegne af Grønland, siger Hans Kristian Olsen.

Og NunaOil leger med de store nu. Licenshaverne tæller sværvægtere som Shell og Statoil. Så har NunaOil overhovedet noget at skulle have sagt?

- Altså i og med vi kun har 12,5 procent andel i samtlige licenser og vi er båret partner i efterforskningsfasen, så er vores stemme ikke altid udslagsgivende, men da vi også selv har erfaring med arbejdet i Grønland, så er jeg ikke i tvivl om, at selskaberne også vil lytte til vores råd og dåd, siger NunaOils direktør, Hans Kristian Olsen.

På torsdag skal NunaOil underskrive licenserne og derefter tager de fat på at forhandle samarbejdsaftaler med de enkelte operatører.