Nunaoil reduceret til "passiv administrativ enhed"

Afgående bestyrelsesformand i Nunaoil, Frank Dinhoff Pedersen, peger på en modsætningsfyldt oliepolitik.

Det er målsætningen, at Nunaoil skal opdyrke en oliesektor i Grønland, og ambitionerne for olieprojekter er store. Virkeligheden i selvstyretårnet ser bare noget anderledes ud.

I et notat fra det fungerende Naalakkersuisut blev det selvstyreejede efterforskningsselskab d. 2. oktober i praksis både halveret og amputeret.

Dagen efter halvdelen af Naalakkersuisut trak sig fra sine ansvarsposter, sendte selvstyrets bestyrelsessekretariat en instruks til Nunaoil, Grønlands offentlige olieselskab. Heri står en spareplan for det syv mand store efterforskningsselskab, en instruks der vil medføre en lønnedgang og en halvering af antallet af ansatte. 

 

Tvivl om olieindsats

På grund af formandsdepatementets instruks valgte alle bestyrelsesmedlemmer at trække sig i går sammen med formanden, Frank Dinhoff Pedersen.

Han har arbejdet i 40 år med olieselskaber på det meste af kloden.

- Vi er blevet alvorligt i tvivl, om politikerne ønsker at beholde os som et olieselskab med fagpersoner og mulighed for vækst eller gøre Nunaoil til en passiv administrativ enhed, der bor i selvstyretårnet. Derfor har vi forladt virksomheden, siger han til KNR.

 

Fra operatør til partner

Frank Dinhoff Pedersen trådte ind i Nunaoil i 2009. Tre år efter i 2012 anbefales det i Nunaoil-redegørelsen, at det offentlige selskab over en årrække skal nedskaleres fra en operatørrolle til et mindre partnerselskab. 

I Naalakkersuisuts mineral- og  råstofstrategi fra i vinter blev det klart, at selskabet i kommende olieprojekter kun skulle have en ejerandel på seks og ikke 8-12 procent som tidligere. Dette har også mødt modstand i bestyrelsen.

Det er trist, at Grønland fraskriver sig muligheder uden et fuldt bemandet olieselskab, siger den aftrædende bestyrelsesformand.

- Og vi har nu givet afkald på for meget indflydelse på fremtidige efterforskningsprojekter.

Det har ikke været muligt at få nogen pejling om situationen fra fungerende naalakkersuisoq for råstoffer, Finn Karlsen (S), og fungerende Naalakkersuisut-formand, Kim Kielsen (S) henviser os til selvstyrets bestyrelsessekretariat. Her afventer de, hvad der skal ske som det næste - om det fungerende Naalakkersuisut skal udpege en bestyrelse i Nunaoil, eller om de vil vente med det til efter valget.

- Vi undersøger sagen nu. Vi har ikke været i sådan en situation før. derfor prøver vi at finde ud af, hvordan  vi skal tackle situationen, siger Rasmus Pedersen, afdelingschef i selvstyrets bestyrelsessekretariat.

I departementet for råstoffer sidder øverste chef, Jørn Skov, med det administrative ansvar for landets oliepolitik. Han ønsker ikke at sige noget om den penible situation uden bestyrelse i Nunaoil, en situation som kan vare flere måneder. 

- Nunaoil hører ikke under vores forretningsområde, og jeg vil heller ikke udtale mig generelt om situationen for selskabet, når vi er midt i en valgkamp, siger Jørn Skov til KNR.

 

LÆS MERE: Nunaoil kan være lammet i månedsvis

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt