Nukissiorfiit: Fald i kogepåbud

Selvom der i øjeblikket er hele seks bygder i landet, hvor beboerne ikke kan bruge vandet direkte fra hanerne, er det ikke et udtryk for, at der er flere bakterier i vandet.
Skrevet af Jonas Fievé
04. november 2016 11:31

Ifølge Nukissiorfiit kan det derimod tilskrives driftsmæssige hændelser på de forskellige anlæg.

- Det kan være vores anlæg det vandbehandlingsanlæg ikke har kørt optimalt, op til prøvetagning. Som så bevirker på det her overskridelser eller at der har været hændelser på vores ligningsnet. Som giver det her overskridelser, siger driftskonsulent i drikkevandsteknik i forsyningsselskabet Mathias Eriksen.

Dermed afviser han er fundet af bakterier i vandforsyninger skyldes udefra kommende omstændigheder, som eksempelvis en ekstraordinær varm sommer.

- Sommeren her har ikke haft betydning for vores drikkevandssøer, og det kvalitetsparametre som det ellers er, er der ingen ændringer i forhold til vores søer.

 I tirsdags kunne vi i radiovisen fortælle om otte bygder hvor borgerne blev anbefalet at koge vandet inden det bliver drukket eller benyttet i husholdningen.

Det drejer som bygderne i Tasiusaq i Kujalleq, Ammassivik, Eqalugaarsuit, Qassiarsuk, Ikamiut, Sarfannguit, Nuussuaq i Qaasuitsup og Niaqornaarsuk, lød altså i tirsdags.

Selvom tale om mange steder på en gang går det ifølge Nukissiorfiit faktisk i den rigtige retning.

Indtil slutningen af oktober i år han er været i 1900 kogepåbudsdøgn hvor borgerne var pålagt at koge vandet før de brugte det.

I samme periode for 2015 var der derimod 2400 dage.

I år har der indtil nu således været 500 færre dage på vandet skulle koges.

- Og det skyldes blandt andet at vi her i Nukissiorfiit selvfølgelig fokuseret indsats på og afsætte de nødvendige ressourcer og forbedre og at hele tiden optimere vores anlæg. Så målet er at få så få mulige kogedøgn så muligt.

Det stopper ikke her Mathias Eriksen fra Nukissiorfiit slår fast at de arbejder på at komme endnu længere ned i antallet dag med kogepåbud.

- Så det er en indsat som vi herfra har meget stor fokus på og afsætte det nødvendige ressourcer så vi simpelthen kan reducere kogedøgnene mest muligt.

Det fortalte driftskonsulent i Nukissiorfiit Mathias Eriksen. 

Kogepåbuddet er sidenhen blevet ophævet i Sarfannguit og Ikamiut.

Læs også Ansvar for drikkevand bliver samlet under ét