Nuiki er kæmpe succes

Selvstyret sagde at det var en succes, hvis blot en enkelt elev gennemførte. Sidste år gennemførte 43 ud af 45 det gymnasieforberedende Nuikiforløbet.
14. oktober 2013 08:30

Nuiki projektet har som erklæret mål at hjælpe unge mennesker i bygderne med at få en uddannelse og indtil videre er projektet en dundrende succes.

I det forgangene år deltog 45 elever i Nuikis forløb, som er et intenst piareersarfiit forløb, som ligger i bygderne. Ud af dem gennemførte 43 elever som nu arbejder videre på at få den uddannelse som, som så få fra bygderne opnår.

Blandt de 43 elever succesfulde er Hans Villads Johansen Kristensen. Han er 26 år og kommer fra bygden Tasiusaq nær Upernavik.

Før Nuiki Projektet havde han gået 6 år uden at gå i skole. Han var faldet fra en handelsuddannelse i Upernavik og var mere eller mindre gået i stå.

I dag er han flyttet til Sisimiut, hvor han går på GU. Selv har Hans Villads Johansen Kristensen også et bud på, hvorfor så mange elever er kommet videre med Nuiki.

- Jeg tror det er noget med, at de er meget nær deres familie og venner. De forlader ikke bygden. De er i deres eget hjem og kan lærer, siger han.

En af de væsentlige forskelle fra Nuiki projektet og et normalt piareersarfiit forløb er jo også netop det, at Nuiki foregår i bygden hos eleverne, som dermed kan blive i sine vante omgivelser.

Palle Lennert er en af to projektkoordinatorer bag Nuiki. Ifølge ham bunder en væsentlig del af projektets succes også i det at stille krav og give ansvar.

- Vores udgangspunkt. Det er, at vi tager eleverne alvorligt. Vi kræver noget ansvar fra vores elever, men også fra vores lærer ude i bygderne. Blandt andet det med at møde til tiden og være en man kan stole på. Altid komme og være interesseret i, at du kan blive dygtigere, siger Palle Lennert.

Hans Villads Johansen Kristensen føler også, at han fik større ansvar, ligesom der også blev stillet krav.

- Vi skal møde op 10 minutter før, hver dag i et helt år, forklarer han.

Ifølge Palle Lennert er netop viljen til at tage ansvar et af de problemer unge grønlændere kæmper med.

- Vi kan se i dagens Grønland, at der er utroligt mange unge, som ikke tager ansvar for egne handlinger. Og det lærer vi vores unge. De skal tage ansvar for egne handlinger, lyder det fra Palle Lennert.

Hans Villads har tidligere døjet med personlige problemer, der har gjort skolegangen svær. Men det var også det faglige, der skulle rettes op på.

- Da jeg ikke har været i skole i seks år, så var mine evner med fagene ret rystende. Det har Nuiki hjulpet mig med at overkomme.

I dag går det hele dog. og Hans Villads Johansen Kristensen går nu på GU i Sisimiut.

At Nuiki i det hele taget er blevet så stor en succes, lader også til at være kommet bag på Selvstyret, som mildest talt satte overlæggeren for projektet lidt lavt.

- De synes det var godt nok, hvis bare vi kunne hjælpe en til at komme i gang med et uddannelsesforløb. Hvor vi så sagde, at når vi sætter 15 i gang med et uddannelsesforløb i vores regi, så vil vi sikre os, at alle de 15 elever vi er gået i gang med, de kommer videre i deres tilværelse, slutter Palle Lennert.