NUIJA efter sejr: Vi er vildt glade over det, vi har præsteret

- For os var det ikke det vigtigste at vinde. Det vigtigste var at have det sjovt, siger forsanger Nick Ørbæk efter sejr i arktisk melodi grand prix.
Nick Ørbæk er forsanger i NUIJA. Foto © : Pan-ArcticVision
16. august 2023 12:41

10 arktiske artister deltog i Pan-Arctic Vision i lørdags. Det er en form for arktisk pendant til Det Europæiske Melodi Grand Prix. 

Og det gik rigtig godt for Grønland: Bandet NUIJA vandt både en pris for den mest arktiske sang og næste års værtsskab.

- Det var fantastisk og meget rørende, siger forsanger Nick Ørbæk til KNR.

- Vi er vildt glade over, hvad vi har præsteret. Og vi er glade for, at folk kunne lide vores musik. For os var det ikke det vigtigste at vinde. Det vigtigste var at have det sjovt. 

Pan-ArcticVision

Pan-ArcticVision er både et kunstprojekt, men også et oprigtigt forsøg på at bruge kunsten til at forene Norden. Konkurrencen har altså intet at gøre med Eurovision.

De 10 kuntnere kunne vinde fire priser: 

Grønland vandt prisen for den mest artiske sang.

Grønland vandt også værtsskabet næste år. 

Sköll fra Båtsfjord i Nordnorge vandt prisen for den mest revolutionerende sang.

Guðrið Hansdóttir fra Færøerne vandt prisen for den sang, der gav mest følelse af fællesskab.

Lona Platoú er bassist i bandet, og hun er lige så overrasket over at have vundet prisen for den mest arktiske sang:

Vi havde slet ikke regnet med at vinde, så jeg er overrasket og meget glad, siger hun. 

- I løbet af aftenen kunne vi godt se, at det så ud, som om vi ville vinde. Hver gang vi fik 12 point, kiggede vi på hinanden og sagde waauuuuw. Det var virkelig fedt.

Beskederne er eksploderet 

Konkurrencen blev holdt i den norske by Vadsø. Ifølge arrangørerne var formålet "at forene Norden i sang".

eventets egen hjemmeside beskriver arrangørerne, hvordan de arktiske områder deler oplevelsen af ikke at kunne deltage i internationale arrangementer som OL og Eurovision under deres eget flag.

Video fra Pan-ArcticVision 

 

Og at Pan-ArcticVision er et svar på det behov; et initiativ med et erklæret mål om at samle mennesker på tværs af Arktis - både oprindelige og ikke-indfødte, for at synge sammen og skabe et pan-arktisk fællesskab. 

Og det kunne Nick Ørbæk også mærke. 

- Det har været fantastisk at møde en masse søde mennesker og finde ud af, hvor meget vi har tilfælles med de andre nordiske lande. 

- Det er eksploderet med beskeder på Facebook, Messenger og over det hele nu. Danske medier har også henvendt sig til os. Det er helt utroligt – men det er også rigtig fedt. 

Artister fra blandt andet Alaska, den russiske del af Arktis, det nordlige Finland og Yukon i Canada deltog i konkurrencen. 

Flere mennesker var samlet i kulturhuset Katuaq i Nuuk i lørdags, hvor der blev sendt live fra Norge på en storskærm.

Og noget kunne tyde på, at der kommer til at være endnu flere til stede i kulturhuset til næste år, fordi Grønland skal være vært. Det kommer dog an på, om Pan-ArcticVision bliver gentaget næste år.

- Vi skal først og fremmest ønske NUIJA tillykke med sejren og takke gruppen for at repræsentere Grønland på så flot vis. Lige nu afventer vi Nordting, der er arrangør og ejer af konceptet om, hvad de beslutter sig for skal ske fremover. Men ja, Katuaq vil kunne rumme sådan en arrangement, siger kulturhusets direktør Arnakkuluk Jo Kleist til Sermtisiaq.AG.