Nu skal små virksomheder lære om kompetenceudvikling

Dansk Industri og Grønlands Arbejdsgiverforening, GA, holdt i starten af året et seminar om små danske og grønlandske virksomheders mulighed for at blive underleverandør til råstofindustrien i Grønland.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
06. marts 2013 04:55

I den forbindelse har rådgivnings firmaet, Rambøll lavet en såkaldt GAP-Analyse, der analyserer hvad der findes af lokale kompetencer i forhold til storskala- og råstofindustrien her i landet.

Den overordnede målsætning for Rambølls arbejde er, at det grønlandske private erhvervsliv skal tage væsentlig del i udvikling af råstofindustrien og den vandkraftbaserede industri til især storskalaprojekter.

Allerede i næste måned tages de første initiativer målrettet de grønlandske virksomheder. Rambøll har lavet i alt 8 forslag til initiativer, der kan udvikles og afholdes i løbet af 2013.

De to første læringsmål, som afvikles i første kvartal i 2013 er, at styrke underleverandørernes evne til opstilling af udviklingsmål, identificering af kompetencebehov samt virkeliggørelse af strategier der skal klæde de grønlandske virksomheder på til at kunne levere ydelser til råstofsektoren.

I andet kvartal i år arbejdes der med styrkelse af evnen til at danne strategiske partnerskaber. Her er målgruppen ejere og ledere af de grønlandske underleverandører.

Og senere på året kan grønlandske virksomheder, der vil indgå i et konkret partnerskab, melde sig til et kursus hvor emnet er etablering af partnerskaber eller konsortier, og de udfordringer der ligger i at indgå sådanne partnerskaber.

Derudover vil der være et kursus, der skal styrke de grønlandske virksomheders evne til at forstå storskala- og råstofindustriens udbudsproces, og øge deres evne til at afgive kvalificerede tilbud til storskala- og råstofindustrien.

Der vil også være mulighed for at lære om forståelse af forhandlingstekniske metoder i international handel, kontraktindgåelse og samarbejde. Her er målgruppen topledere og nøglepersoner fra de større underleverandører.

I følge rådgivningsfirmaet, Rambøll er kun ganske få grønlandske virksomheder der har en fornøden kompetence og volumen til på egen hånd at indgå som hovedentreprenører eller leverandører til mineselskaberne i øjeblikket.