Nu skal der ryddes op efter amerikanerne

Naalakkersuisut vil nu have gang i oprydningen efter amerikanernes tilstedeværelse i Uummannaq ved Pitufik - Thule Air Base. Derfor mødes naalakkersuisoq for indenrigsanliggender og miljø i næste måned med sin kollega, den danske miljøminister Troels Lund Poulsen. Med sig i kufferten har Anthon Frederiksen et konkret forslag til, hvordan oprydningen kan tilrettelægges.
29. september 2009 15:40

Dundas-halvøen overgik fra militært til civilt område under Grønlands Hjemmestyre i 2003. Men allerede i 2001 indgik det daværende hjemmestyre en aftale med den danske regering om, at staten skulle stå for gennemførelsen af såkaldte miljøafbødende foranstaltninger. Og herefter har der været gennemført adskillige miljøundersøgelser i Dundas-området.

Siden 2005 har en fælles dansk-grønlandsk arbejdsgruppe arbejdet med sagen. Den har skrevet en miljøfaglig vurdering af forureningsproblematikken. Og derfor lægges der nu op til en politisk beslutning senest i 2010.

Anthon Frederiksen sagde i dag, at oprydningen af det amerikanske affald er den danske regerings ansvar.

- Men i Naalakkersuisut ønsker vi nu, at der kommer til at ske noget i sagen, understregede han.

Og så tilføjede han, at der også skal gennemføres en oprydning ved de tidligere amerikanske militære anlæg i Østgrønland og i Narsarssuaq.