Nu skærper de retorikken

Valgkampen er gået ind i sin afgørende fase, og det kan mærkes på tonen, der nu skærpes.
Skrevet af Rune Langhoff
13. september 2011 07:03

Et eksempel på det er Demokraternes Niels Thomsen, der nu anklager Siumuts kandidater for noget, der ligner vælgerbedrag.
Han er nemlig forundret over, at Siumut gennem valgkampen har agiteret for at Grønland bør hjemtage udenrigsområdet fra Danmark.
- Det er vores opfattelse, at Siumuts mærkesag om at hjemtage udenrigsområdet er af den slags, der ikke kan lade sig gøre i henhold til selvstyreloven. At Siumut bliver ved med at fremføre sin mærkesag nærmer sig vælgerbedrag, lyder det således fra Niels Thomsen, der henviser til Selvstyrelovens paragraf 11.

Her fremgår det nemlig af stykke tre, at udenrigs- og sikkerhedspolitik er rigsanliggende og dermed udenfor Naalakkersuisuts beføjelser.

Niels Thomsen fremhæver videre, at en hjemtagning af udenrigsområdet ligeledes vil kræve en ændring af Grundloven.

Her er den afsnit Niels Thomsen referer til:

"Kapitel 4

Udenrigsanliggender
§ 11. Naalakkersuisut kan handle i mellemfolkelige anliggender som fastsat i dette kapitel og i aftaler med regeringen.

Stk. 2. Regeringen og Naalakkersuisut samarbejder i mellemfolkelige anliggender som fastsat i dette kapitel med henblik på at sikre såvel Grønlands interesser som Kongeriget Danmarks samlede interesser.

Stk. 3. De beføjelser, som gives Naalakkersuisut i dette kapitel, begrænser ikke de danske myndigheders forfatningsmæssige ansvar og beføjelser i mellemfolkelige anliggender, idet udenrigs- og sikkerhedspolitik er rigsanliggender."

Kilde: Nanoq.gl