Nu ruller den økonomiske snebold

De øgede brændstofpriser og senest prisforhøjelserne på el sætter nu prisgaloppen igang her i landet. Og det kommer vi forbrugere til at mærke. Både når vi skal tanke op, betale el-regningen og ikke mindst, når vi ruller en tur med indkøbsvognen. Der er nemlig kun os til at betale.
02. august 2011 14:47

Den økonomiske sneboldeffekt er igang. Først steg fragtpriserne, så steg brændstofpriserne og igår var det så elpriserne, der fik et løft på omkring 11 procent. Og nu kommer så turen til alle de andre priser: Mad, tøj, ja, hele baduljen af daglige fornødenheder bliver dyrere, byggepriserne stiger osv. osv. Det eneste, der ikke bare lige stiger er lønningerne.

Og det bliver den almindelige forbruger, der først kommer i skudlinien, når han går en tur med indkøbskurven.

Regningen videre til kunderne

Som direktøren for De Grønlandske Brugser Olav Thomsen siger, så vil konsekvensen blive, at vi er nødt til at justere vores priser.

- Og vi kan jo ikke gå andre steder hen og søge om økonomisk kompensation. Derfor er det kunderne eller forbrugerne, der må betale de ret voldsomme prisstigninger på fragt, på olie og på el her i løbet af året, understreger han.  

Præcis samme melding kommer fra Pilersuisoq. Her siger økonomichef Lars Møller-Sørensen, at det desværre er meget enkelt. Regningen for de store prisstigninger på de helt basale nødvendigheder - som fragt, olie og nu også el -kan kun sendes videre til forbrugerne.

- Stigningerne betyder jo alt i alt det bliver dyrere at drive vores butikker. Specielt betyder de forhøjede priser på el, at det blive endnu dyrere at drive vore fødevarebutikker med køle- og frysediske osv., og det er ikke udgifter vi kan foretage via de løbende besparelser. Der er tale om forhøjelser i millionklassen, og det vil uundgåeligt smitte af på forbrugerpriserne, lyder det altså fra Lars Møller-Sørensen.

Usikkerhed om prisforhøjelserne

Hvornår prisforhøjelserne så slår igennem har han ikke noget klart bud på. Men de kommer.

- De vil ikke komme fra i dag til i morgen. Der vil blive tale om en glidende proces, der indpasses med de løbende prisjusteringer, tilføjer han.

Samme toner lyder fra Brugsernes Olav Thomsen, der siger, at brugserne altid er lidt tilbageholdende med at gennemføre prisstigninger. I stedet holder man godt øje med markedet - Det vil sige, hvad konkurrenterne tager for deres varer.

- Men der vil ske prisstigninger. Vi havde eksempelvis udgifter til el på godt 10 millioner kroner sidste år. Og hvis den samlede effekt af el-prisforhøjelserne er 10 pct., jam så er det jo en ekstraregning på 1 million kroner osv. osv., siger Olav Thomsen.

- Vi må stramme balderne

Så er spørgsmålet om det vil gå ud over Brugsernes helt store slagnummer Dividende-udbetalinger, som de omkring 30.000 medlemmer nyder godt af hvert år.

Men her er Olav Thomsen helt klar i mælet.

- Næh, den ordning holder vi fast i. Vi strammer balderne, og så finder vi nok ud af det.

Den samlede økonomiske effekt af prisforhøjelserne vil først vise sig med januar-pristallet næste år. Det ventes offentliggjort hen i februar. Og her kan der blive tale om ændringer i reguleringspristallet, der slår igennem på enkelte overenskomstområder, men han stor effekt på kontrakter inden for eksempelvis byggeriet.