Nu kan Navalnyj igen tale: ´Hans udsagn kan blive farlige for bagmændene til attentatet´

Russisk oppositionspolitiker er i bedring i Berlin, og Tyskland skærper bevogtningen af ham.
Efter at Navalnyj er begyndt at tale, vil han formentlig kunne give flere detaljer om forløbet i Sibirien, og hvad der skete, da han skrigende faldt om i et passagerfly. Foto © : Shamil Zhumatov/Reuters/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
10. september 2020 13:55

Den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj viser endnu en gang tegn på bedring, efter at han i Rusland blev angrebet med den livsfarlige nervegift Novitjok.

Han er i stand til at tale igen, siden læger i Berlin mandag vækkede ham af kunstig koma. Det rapporterer medierne Der Spiegel og Bellingcat.

Samtidig er antallet af sikkerhedsfolk omkring Navalnyj øget.

Navalnyj blev i sidste måned alvorligt syg under en flyvning fra Tomsk i Sibirien til Moskva. Forinden havde han drukket en kop te, som formentlig var forgiftet.

Et ambulancefly fik ham til den tyske hovedstad. Her blev han indlagt på hospitalet Charité. I sidste uge konstaterede lægerne, at Navalnyj var forgiftet med Novitjok.

Det er en nervegift udviklet af Ruslands militære efterretningstjeneste under den kolde krig.

LÆS OGSÅ Vesten kræver svar fra Rusland efter angreb på Putin-kritiker

Efter at Navalnyj er begyndt at tale, vil han formentlig kunne give flere detaljer om forløbet i Sibirien, og hvad der skete, da han skrigende faldt om i et passagerfly.

»Hans udsagn kan blive farlige for bagmændene til attentatet«, skriver Der Spiegel.

Tysklands regering har udbedt sig en forklaring fra Rusland på forløbet.

Det russiske udenrigsministerium indkaldte onsdag den tyske ambassadør i Moskva, Geza Andreas von Geyr, til en samtale om det som russerne kalder 'grundløse beskyldninger' mod den russiske regering.

Ambassadøren blev advaret om, at sagen kan udvikle sig til en diplomatisk krise mellem de to lande, skriver Ritzau.