- Nu har vi en udredning at debattere udfra

Formanden for Naalakkersuisut, Kuupik Kleist erklærer sig tilfreds med den historiske udredning om de såkaldte juridisk faderløse børn. - Nu skal alle have tid til at læse udredningen og have mulighed for at debattere indholdet. Hvad der efterfølgende sker, må vi tage derfra, siger han.
24. juni 2011 05:22

Formanden for Naalakkersuisut siger:

- Den fælles dansk-grønlandsk historie, der ikke kan lægges låg på, er nu nedfældet. Nu har vi en historisk udredning at debattere udfra. Nu skal alle have tid til at læse udredningen og have mulighed for at debattere indholdet. Hvad der efterfølgende sker, må vi tage derfra, hedder det i en kommentar fra Kuupik Kleist.

Der er tale om en historisk udredning af retsstillingen om børn født udenfor ægteskab i Grønland 1914-1974.

Den baserer sig udelukkende på et historisk datagrundlag og belyser, hvad der foregik mellem Grønland og Danmark på retsstillingsområdet for børn født udenfor ægteskab i 60 år, den omfatter. Det var derfor ikke meningen, at udredningen skulle placere et ansvar mellem de berørte parter.

- Udredningen er den første af sin art og er unik til at få en indblik i, hvordan tingene hang sammen på det område. Historikken viser, at lovgivningen på familie- og børneområdet, også dengang, ikke var noget man bare lige kunne ændre. Det er et kompliceret sagsområde og den dag i dag kører tingene på den front trægt. Der er massivt brug for opdatering af lovgivningen på børne- og familieområdet, understreger Kuupik Kleist.

Justitsministeriet er nu på baggrund af udredningen i gang med at identificere, hvilke muligheder der er for at ændre lovgivningen på området.