Nu har grønlændere i Danmark en præst

I dag klokken 14.00 blev den nye grønlandske præst i Danmark, Oline Berthelsen, indsat i sit embede i Vor Frue Kirke i Aarhus. Oline Berthelsen, er 60 år og har været præst i Sisimiut i 14 år.
Skrevet af Karsten Sommer
24. august 2014 17:43

Hun tiltrådte den nyoprettede stilling som præst for grønlændere i Danmark allerede den 1.juni, og i dag skete så den officielle indsættelse.

Det skete ifølge Sermitsiaq.gl i en fyldt kirke, hvor små hundrede kirkegængere overværede indsættelsen. Forinden havde domprovst Poul Henning Bartholin holdt en meget personlig tale til Oline Berthelsen, hvor domprovsten glædede sig over, at grønlændere i Danmark igen har en præst til at forrette gudstjenester med dåb og nadver.

- Nadver og trosbekendelsen forstås meget bedre på ens eget modersmål. Det tegner derfor godt, at vi igen har en præst for den grønlandske menighed. Tillykke, sagde Poul Henning Bartholin.

Oline Berthelsen får, med base fra Aarhus, til opgave, at varetage kirkelige handlinger for de grønlændere, der selv har valgt at slå sig ned i Danmark.

Sidste forår måtte Juaanna Platou trække sig fra stillingen af personlige årsager, og efterfølgende opstod der skarp kritik af ansættelsesforholdene, der i første omgang ikke indbefattede flytning af indbo fra Grønland til Danmark. Men det er der ifølge Oline Berthelsen nu rådet bod på:

- Kirkeministeriet betaler for flytteomkostninger og rejsen herned og tilbage igen. Boligen måtte jeg selv finde, men det var ikke noget problem, fortalte hun for nyligt til KNR

Og hun glæder sig til sit nye arbejde.

- Det som en præst skal lave, spænder jo meget vidt, alt lige fra barnedåb og konfirmationer, samt andre gudstjenester og præsteopgaver for grønlændere i Danmark, siger Oline Berthelsen.

Efter gudtjenesten i Vor Frue Kirke var der kaffemik i Det Grønlandske Hus i Aarhus.