Nu går man i gang med strategien for udsatte

I Danmark har partierne bag satspuljeforliget igangsat den strategi, de har vedtaget for udsatte grønlændere i Danmark. Der er afsat 350.000 kr. til de fem største danske byer, så man kan lave en sammenhængende indsats for de grønlændere, der lige er kommet til Danmark.
Skrevet af Peter Troelsen
08. oktober 2013 07:45

Det er en god ting, at der nu sættes en mindre beløb af til at sikre grønlandske udsatte et bedre liv i Danmark, men der kan gøres meget mere, og der kan afsættes penge på finansloven, så man ikke behøver at hutle sig frem år for år.

-Udsattestrategien sætter penge af til at koordinere den eksisterende indsats bedre, så ingen står uden hjælp. Men en stor del af den eksisterende indsats står til at lukke ved årsskiftet. Bare de projekter, som bliver drevet af de Grønlandske Huse, koster 4 mio. kr. om året. Samtidig dækker den nationale indsats kun omkring 50 % af grønlændere i Danmark. Trekantsområdet kunne f.eks. sagtens have været en del af udsattestrategien, men der bor jo udsatte grønlændere i næsten alle danske kommuner, forklarer Doris Jakobsen, der er medlem af Folketinget for Siumut.

Rundt omkring i Danmark er der et stort antal kommuner, der mangler retningslinjer for, hvordan man griber det an, når der kommer udsatte grønlændere til kommunen.

-Nogle kommuner oplever svingende behov for en indsats. Hvis der er nogle år, hvor der er behov for en ekstra indsats f.eks. på grund af ekstra tilflytning, bør kommunerne kunne få støtte til arbejdet. Kommunerne i Danmark er i forvejen meget økonomisk trængte og risikerer at spare den særlige indsats væk, frygter Doris Jakobsen.