Nu er isbjørnen skudt

Fanger Anthon Egede skød den isbjørn, der blev spottet i Qooqqut i Godthåbsfjorden.
Skrevet af Noah Mølgaard
03. maj 2012 11:51

Fanger Anthon Egede og hans søn Kunuuti Egede fik den isbjørn, der gik rundt mellem husene i Qooqqut. Bjørnen blev skudt ved udmundingen af Qooqqut bugten.

- Jeg forhørte mig først hos Selvstyret om isbjørnekvoten ikke var brugt op. Og biologer fra naturinstitutet Pinngortitaleriffik var allerede kommet til området da vi kom, fortæller Anthon Egede til KNR.

Han har licens til at skøde isbjørn og skød bjørnen mens den svømmede ved udmundingen af Qooqqut bugten.

Nu bliver bjørnen undersøgt af biologer.

- Vi tager prøver mens Anthon Egede flænser bjørnen. Vi vil tage prøver fra tænder for at finde ud af bjørnens alder. Vi tager også prøver af tungen som vi skal bruge til DNA analyse. Vi skal finde ud af hvor stor bestanden er og undersøge den foderstand bjørnen er i. Vi skal også undersøge spækket for at finde ud af om den skulle være mærket af forurening, siger biolog Malene Simon til KNR.

Isbjørnen var i bogstaveligste forstand på udebane, da den blev spottet i Qooqqut. Isbjørne opholder sig normalt langt fra kysten, hvor de finder deres mad på storisen. Og der er muligvis en isbjørn mere i nærheden af Nuuk.

- Der er blevet set en han isbjørn i Godthåbsfjorden i vinter og ingen ved hvor den er blevet af, siger Malene Simon.

Anthon Egede skal nu flænse bjørnen i brættet.

- Jeg vil sælge kødet når undersøgelserne er færdige. Jeg tror jeg selv beholder skindet, siger Anthon Egede, der fik hjælp af biologerne og jagt betjente, da han skulle have isbjørne op i sin båd ved middagstid.