Nu er arbejdet i gang med Narsarsuaqs og Kangerlussuaqs fremtid

Naalakkersuisut har nedsat to arbejdsgrupper som skal arbejde på Narsarsuaq og Kangerlussuaqs fremtid. Arbejdsgrupperne skal se på lufthavnspakkens konsekvenser for de to lufthavnsbygder.
Foto © : Aqqalu Davidsen
Skrevet af Ane-Marie Petersen
22. januar 2019 08:06

Den ene arbejdsgruppe skal have fokus på Kangerlussuaq, og består af embedsmænd fra Selvstyret og Qeqqata Kommunia.

Den anden arbejdsgruppe har fokus på Narsarsuaqs fremtid. Til forskel fra arbejdsgruppen for Kangerlussuaq er arbejdsgruppen for Narsarsuaq dog delt i to, en politisk styregruppe og en administrativ arbejdsgruppe.

- Det kommende arbejde indebærer, at vi laver nogle meget konkrete behovsanalyser, så vi i fællesskab kan få skabt klarhed om de to bygders fremtid, siger Naalakkersuisoq for boliger og Infrastruktur Karl Frederik Danielsen.

Mittarfeqarfiits rolle i Narsarsuaq skal evalueres

Hvis Narsarsuaqs lufthavn bliver omdannet til heliport, skal der ses på, hvordan det vil påvirke bygden. Mittarfeqarfiit servicefunktioner skal også gås efter i sømmene, samtidig skal arbejdsgruppen komme med forslag til hvordan disse fremadrettet skal løses og af hvem.

Foreningen "Bevar Narsarsuaq" har fremsat et ønske om, at der indgås en juridisk bindende tryghedsaftale. Arbejdsgruppen får til opgave at afdække hvilke konkrete ønsker foreningen har.

Lufthavnen i Kangerlussuaqs kan blive kommunens ansvar

Arbejdsgruppen for Kangerlussuaq skal også granske lufthavnsbygdens fremtid, når atlantlufhavnene i Nuuk og Ilulissat bliver færdige. Der skal blandt andet ses på bygdens erhvervsstruktur og fremtidige erhvervspotentiale og rolle i det fremtidige trafiksystem. Så skal man overveje om kommunen skal overtage ansvaret for lufthavnen.

I følge kommissoriet skal arbejdsgruppen så vidt som muligt afholde sine møder samtidig med den nedsatte arbejdsgruppe om vej mellem Sisimiut og Kangerlussuaq.

Arbejdet skal munde ud i en rapport til Naalakkersuisut og kommunalbestyrelserne, hvorefter rapporterne præsenteres til og drøftes med borgerne i Kangerlussuaq og Narsarsuaq.