Norsk rigmand ser frem til mine

Der bliver talt meget om danske, australske og kinesiske investeringspenge i Grønlands råstoffer. Men det er egentlig fra Nordnorge, at mange af pengene i det kommende rubinmineprojekt ved Qeqertarsuatsiaat skal komme.
07. juli 2014 06:15

En norsk netavis, Nord 24, har interviewet den norske iværksætter Malvin Nilsen, som glæder sig til, at der kommer gang i rubinminen. Nordmanden har grundlagt Leonhard Nilsen & Sønner, herhjemme kendt som lokalvirksomheden LNS Greenland.

- Andre iværksættere holder sig væk fra Grønland, fordi der er koldt og der er ingen god infrastruktur som for eksempel veje. Men den slags er hverdag for os i Nordnorge, siger den 71-årige Malvin Nilsen.

Fra den lillebitte nordnorske by Risøyhamn styrer han og en global familievirksomhed med næsten to milliarder norske kroner i omsætning om året. LNS har udover Grønland også afdelinger i Chile, Antarktis, Hongkong og Island.

LNS Greenland er en af storinvestorerne i Aappaluttoq-minen, der skal drives af selskabet True North Gems. LNS står ifølge dem selv for 20 procent af startinvesteringerne i rubinminen ved Qeqertarsuatsiaat. Der er brug for i alt 200 millioner kroner og en række byggetilladelser, før projektet kan komme i gang.

True North Gems meldte ud i marts, at hovedparten af finansieringen er på plads, og senest har Kommuneqarfiik Sermersooq godkendt en IBA-undersøgelse, den første af flere ansøgninger, der er nødvendige, før minen kan starte op.