Norilsk vil være Ruslands hovedstad i Arktis

Norilsk er en af de største byer nord for polarcirklen og kendt for at være en af de mest forurenede byer i verden.
Byen blev opført i midten 1930'erne, hvor fanger blev tvunget til at arbejde i områdets store kobber- og nikkelminer i det barske klima. Foto © : Ninara / Flickr
Skrevet af Ritzau
02. juni 2021 10:49

Den russiske by Norilsk kan blive Ruslands officielle hovedstad i Arktis. 

Det skriver mediet The Independent Barents Observer.

Målet er at gøre Norilsk til et arktisk kraftcenter, rense det for forurening og gøre den mere attraktiv for nye erhvervsinvesteringer.

Byen blev opført i midten 1930'erne, hvor fanger blev tvunget til at arbejde i områdets store kobber- og nikkelminer i det barske klima.

En af de mest forurende byer

Norilsk, der er en af de største byer nord for polarcirklen, er kendt for at være en af de mest forurenede byer i verden med meget luftforurening og oliespild i tundraens flodsystemer. 

Det skal nu høre fortiden til, mener områdets guvernør Aleksandr Uss, der nu vil igangsætte en udviklingsplan for Norilsk.

Han foreslår man gøre Norilsk til Ruslands officielle hovedstad i Arktis gennem en større strategisk plan, som skal udvikles i de kommende måneder. 

Når planen er på plads, er det meningen at guvernøren præsenterer den for Ruslands præsident Vladimir Putin.

Planen løber op i milliarder af rubler, men Aleksandr Uss tror på, at pengene kan bevilges af de regionale og nationale myndigheder og Nornickel, der er verdens største nikkelproducent.

Titlen som Ruslands arktis-hovedstad er dog ikke sådan ligetil. Både Arkhangelsk og Murmansk udfordrer nemlig Norilsk.