Norges udenrigsminister udsatte påskeferien

Norges udenrigsminister, Jonas Gahr Støre, ville aldrig selv være blevet væk fra det arktiske møde i sidste uge, hvor Danmarks udenrigsminister Lene Espersen som bekendt meldte afbud.
Skrevet af Karsten Sommer
07. april 2010 12:54

- Norge er en kyststat, og derfor er denne sag særlig vigtig. Jeg var derfor meget opsat på at deltage. Det ville ingen ferie nogensinde komme i vejen for, siger Jonas Gahr Støre til Politiken.

Ifølge Politiken.dk udskød den norske udenrigsminister sin egen påskeferie for at være med til mødet, hvor også formanden for Naalakkersuisut, Kuupik Kleist deltog, som en del af den danske delegation. Også USA´s og Ruslands udenrigsministre var med til mødet.

Lene Espersen er blevet hårdt kritiseret af flere tidligere danske udenrigsministre med venstremanden Uffe Ellemann-Jensen i spidsen, der mener, at hun har svigtet danske og grønlandske interesser på Nordpolen ved at udeblive.

Selv har udenrigsministeren forklaret, at der var tale om et "statusmøde", hvor der ikke skulle træffes beslutninger, og at mødet ikke et "topmøde".

Den norske udenrigsminister fra Arbejderpartiet advarer dog mod at undervurdere mødets betydning.

- Det er forfejlet at tro, at mødet ikke er vigtigt. Hovedbeslutningerne bliver formet netop nu, og ikke først om mange år, som nogle mener. For os kyststater er det derfor vitalt at få det her på plads hurtigst muligt, siger han til avisen.