- Norge gør det også

Selvstyret har for nyligt godkendt, at Cairn Energy udleder knap 200 ton såkaldt røde kemikalier i de hjemlige farvande ved sommerens boringer. Naalakkersuisoq for råstoffer forsvarer blandt andet beslutningen med, at Norge fortsat udleder de rødlistede kemikalier, trods olielandets samlede udledning er lavere end ved hver eneste af boringerne herhjemme.
Skrevet af Mads Fisker
20. maj 2011 13:04

Ved hver eneste af de fire boringer, der til sommer vil blive gennemført i havet ud for Grønland, har Cairn Energy således fået grønt lys til at udlede 45 tons eller halvanden gang så meget kemikaliefyldt mudder som i boringer i hele Norge årligt. Og den samlede udledning herhjemme denne sæson svarer altså til, at hver eneste indbygger i landet denne sommer fik lov at hælde 3,5 kilo langsomt nedbrydelige kemikalier i toilettet og trække ud.

Mængden er stor og på længere sigt uacceptabel, lyder det fra Danmarks Miljøundersøgelser i centrets vurdering af påvirkningen af miljøet ved sommerens boringer, udarbejdet for Råstofdirektoratet.

Miljøorganisationerne Greenpeace og Avataq har begge kritiseret godkendelsen, men i en skrivelse med overskriften 'Greenpeaces fortielser i Grønland' svarer naalakkersuisoq Ove Karl Berthelsen igen og argumenterer blandt andet med det erklærede forbillede Norges fortsatte udledning af kemikalierne. Trods den årligt altså er mere end seks gange så lav, som den mængde Cairn nu har fået godkendt.

For at acceptere udledningen, mener Danmarks Miljøundersøgelser, at det skotske olieselskab skal pålægges at finde alternativer, så mængden i fremtiden bringes ned. Af rapporten fremgår det, at et sådant krav er stillet, og Cairns datterselskab Capricorn således senest den 1. september skal have en sådan plan klar.

For blot ti år siden udledte Norge hele 4.000 tons af de rødlistede kemikalier, men har altså nu gennem, hvad Danmarks Miljøundersøgelser kalder en "målrettet indsats" bragt mængden ned til 30 tons. Det har nordmændene gjort ved dels at kræve mere miljøvenlige kemikalier anvendt, dels ved at deponere det brugte, kemikaliefyldte boremudder på land. En løsning, som Ove Karl Berthelsen fastslår ikke er mulig her i landet.

Kemikaliet, der fortrinsvist er tale om, hedder i øvrigt Ultrahib og tilsættes det mudder, der bruges til at sikre borehullerne.