Nordpolen skal sikres ved ekspedition

På tirsdag klokken 12 indledes et nyt, afgørende skridt i Danmarks og Grønlands indlemmelse af arktisk territorium.

Efter måneders forberedelser sejler 17 danske forskere fra Svalbard ud i Det Arktiske Ocean omkring Nordpolen for at sikre, at et vældigt område af havbunden tilfalder det danske kongerige.

I århundreder har denne del af kloden haft ringe betydning.

Men i dag har havområdet omkring Nordpolen fået ny, global betydning, fordi klimaforandringerne får isen til at svinde i Arktis.

Udsigten til nye sejlruter fra Asien til Europa og til olie og gas og andre rigdomme i Arktis har vakt international interesse for området - også selv om der næppe findes olie i havet ved selve Nordpolen.

Om bord på en isbryder vil de danske forskere være indkapslet af isen i Det Arktiske Ocean i mere end seks uger.

Her skal de samle videnskabelige beviser på, at 150.000 kvadratkilometer af havbunden under Det Arktiske Ocean, inklusive selve Nordpolen, er en del af Grønlands grundfjeld og derfor en del af det danske kongerige.

Hvis ekspeditionen lykkes, og hvis forskerne får de planlagte data med hjem, vil den danske og grønlandske regering i 2014 indsende et krav til FN om retten til havbunden og alt, hvad der måtte ligge under den, i hele det ønskede område.

Russiske forskere er i gang med en tilsvarende øvelse, fordi Rusland også ønsker retten til en del af det samme område. I september 2007 satte russiske ubåde et russisk flag på bunden af oceanet netop ved Nordpolen, og siden har ingen været i tvivl om Ruslands interesse.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl