Nordmænd støtter grønlandske hvalkvoter

De norske hvalfangere støtter Grønland i, at Naalakkersuisut gik enegang og øgede hvalkvoten for 2013 med ti dyr.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
06. januar 2013 11:56

- Dette er et skridt i den rigtige retning, siger hvalfanger Jan Bjørn Kristiansen til det norske fiskeriblad, Fiskeren.

- At Grønland tør at gå enegang bør blive bemærket af de norske myndigheder, siger Jan Bjørn Kristiansen.

Og formanden for Norges hvalfanger sammenslutning, Truls Soløy er enig med den norske hvalfanger og siger, at det er så godt det Grønland gjorde og, at norske hvalfangere har forventet at Grønland på et eller andet tidspunkt vil går enegang og øger kvoten selv efter Grønlands ansøgning til IWC fik afslag.

Aftalen om hvalkvoter, som er på en fem års periode udløb sidste år, altså i 2012. Efter periodens udløb begyndte en ny forhandling, som ellers skulle sikre Grønland en hvalkvote frem til 2018. Under forhandlinger med IWC sidste sommer, kunne man ikke bleve enige om et nyt kvote, da hvalfangerkommissionen mente, at vi her i Grønland ikke kan betragtes os som de oprindelige folk.

Naalakkersuisoq for fangst, Ane Hansen sagde til KNR i denne uge, at Grønland ikke er ude efter at sprænge medlemskabet under IWC, men skjuler ikke, at Grønland har fået nok af den internationale hvalfangst kommission.