Nordkoreanske atomprøvesprængning kunne registreres i Grønland

Den nordkoreanske atomprøvesprængning igår kunne registreres helt til Grønland. Det skriver Grønland og Danmarks Geologiske Undersøgelser, GEUS, på sin hjemmeside.
Skrevet af Karsten Sommer
26. maj 2009 14:36

GEUS´s seismografer i Grønland og Danmark viste et tydeligt udslag kort efter kl 23 søndag aften, netop da atomprøvesprængningen blev foretaget i Nordkorea. Rystelsen kom nordfra og ramte først seismografen i Danmarkshavn i Nordøstgrønland, dernæst blev den registreret på forskningsstationen Summit, midt på indlandsisen. Cirka et minut senere var rystelsen nået helt til Bornholm, fortæller geologerne fra Grønland og Danmarks Geologiske Undersøgelser.

De har udregnet rystelsens størrelse til 4.8 på Richterskalaen. Det stemmer fint overens med de resultater også amerikanske kolleger offentliggjorde i går

Rystelserne fra den nordkoreanske eksplosion var iøvrigt overstået på nogle få sekunder, hvilket er typisk for jordrystelser fra bombesprængninger, i modsætning til jordskælv, som varer længere, fortæller GEUS.

Dagen har iøvrigt budt på flere internationale fordømmelser af den nordkoreanske atomprøvesprængning:

- Hvis Nordkorea fortsætter med at provokere det internationale samfund, vil de finde ud af, at de kommer til at betale en pris, for det internationale samfunds besked er klar: Det er ikke acceptabelt", sagde USA's FN-ambassadør, Susan Rice idag til den amerikanske tv-station CNN.