Nordkommunen på dagsordenen

Skal verdens geografisk største kommune med en kyststrækning på mere end 1600 kilometer deles op i to? Det skal kommunalbestyrelsen i Qaasuitsup Kommunia tage stilling til under sit sidste møde i 2013 her i dag mandag i Ilulissat.
Qaasuitsup Kommunia
25. november 2013 04:29

Hele 10 kommunalbestyrelsesmedlemmer ud af kommunalbestyrelsens 21 medlemmer har nemlig sendt et forslag om deling af kommunen.

Forslagsstillerne er 7 medlemmer fra Siumut og alle tre medlemmer fra Atassut af kommunalbestyrelsen i Qaasuitsup Kommunia.

Dermed stiller flertallet af de 13 Siumut medlemmer af kommunalbestyrelsen et forslag om deling af nordkommunen. Siumut-gruppen, der har vane for at følge flertallets indstillinger i gruppen, har endnu ikke besluttet om gruppen skal tage stilling i flok, eller om medlemmerne skal stemme som enkeltpersoner. Spørgsmålet bliver vendt her på søndag.

Det er ikke første gang, at opdelingen af kommunen er oppe og vende i kommunalbestyrelsen. Siden indførelsen af storkommunen i 2009 har spørgsmålet været behandlet af kommunalbestyrelsen tre gange. Første gang i november 2010, og igen i november 2011, og sidst blev den behandlet og stemt ned i Uummannaq i juni 2012.

Udover behandlingen af forslaget for opdeling af kommunen, skal kommunalbestyrelsen også på mandag beslutte næste års budget for kommunen. Her indstiller økonomiudvalget til kommunalstyrelsen, at kommunen i 2014 skal komme ud med en kassebeholdning på 45 millioner kroner, og at kommuneskatten på 28 procent skal være uændret.